Prenume inspirate din filme şi calendare bisericeşti

Imagine simbol: baby.unica.ro

Imagine simbol: baby.unica.ro
Imagine simbol: baby.unica.ro

Alexandru a fost cel mai în vogă prenume în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi în anul 2013. Specialiştii de la cele trei oficii ale stării civile au afirmat, într-un glas, că mulţi părinţi au dat preferinţă anume acestui prenume copiilor lor născuţi anul trecut.
Unii – în cinstea părinţilor sau buneilor, alţii – conform calendarului bisericesc sau, pur şi simplu, că le-a plăcut prenumele. Toţi, însă, şi-au dorit ca acest prenume să le poarte noroc bebeluşilor. Unde mai pui că este unul dintre cele mai vechi prenume, purtate de regi şi domnitori, iar conform numerologilor, purtătorii acestui nume au o personalitate puternică, impresionantă, cu un aer de aristocrație.
La Ungheni au fost destul de frecvente şi prenumele Sebastian sau David.
Multe dintre fetiţele născute în raionul Nisporeni au primit prenumele Mihaela, Nicoleta sau Ana-Maria, iar la Călăraşi – Cristina şi Andreea. La Ungheni preferate au fost Bianca, Mădălina sau Mihaela.
Tot mai rar se regăsesc, în toate cele trei raioane, prenumele de origine slavonă, care erau la mare putere acum 20 de ani. În schimb, tot mai des apar prenume preluate de peste Prut. Dovadă sînt şi majoritatea prenumelor în vogă în anul 2013.
Continuă să fie înregistrate şi prenume mai puţin obişnuite pentru poporul nostru. Unele dintre ele – nu doar greu de reţinut, ci şi complicat de pronunţat. De exemplu, Sinclitichia, prenume înregistrat la Ungheni. Sau Maristela, Elidar, Darislav, Namira, Demir, Domnina şi aşa mai departe.
Printre prenumele mai puţin obişnuite, întregistrate la Călăraşi, s-a regăsit Nectaria, chiar dacă, potrivit Violetei Chiriac, şefa Oficiului Stare Civilă, părinţii s-au condus de calendarul bisericesc. Kevin, Valesia-Viviana sau Selena au fost alte prenume rar întîlnite în lista nou-născuţilor din raionul Călăraşi.
Printre cele mai curioase prenume înregistrate la Nisporeni se numără Tuz sau Versavia. Ori Sarah, prenume frecvent la americani şi foarte rar întîlnit la noi.
De notat că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, în oficiile de stare civilă din Republica Moldova este înregistrat orice prenume, la dorinţa părinţilor. „Contează ca ei să se gîndească bine cum vor purta copii lor, peste ani, prenumele ales şi dacă acesta le va fi pe plac”, a subliniat Svetlana Andrieş, şefa Oficiului Stării Civile din Ungheni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *