Arta într-o ceașcă de cafea

În fotografie: Poftim la capucino „Expresul” cu Natalia Ciobanu

În fotografie: Poftim la capucino „Expresul” cu Natalia Ciobanu
În fotografie: Poftim la capucino „Expresul” cu Natalia Ciobanu

La Ungheni a apărut o modaltate nouă de a-i face pe oameni să-şi descreţească frunţile. Comanzi un capucino și, cînd colo, te pomenești cu un zîmbet în ceașcă, sau cu o inimioară. Eu m-am pomenit cu inscripția ”Expresul”.
O face cu mult har şi măiestrie o tînără în vîrstă de 28 de ani, Natalia Ciobanu, originară din satul Zagarancea. A revenit recent din Italia, unde a muncit timp de cinci ani în calitate de barman. A urmat acolo chiar şi un curs de pregătire profesională, astfel că a învăţat să prepare nu doar cel mai gustos capucino, ci şi să deseneze pe cafea.
”E nevoie doar de cîteva secunde ca să faci un desen pe cafea. În schimb, ce bucurie îi provoci  clientului pentru o zi întreagă!”, spune tînăra. Nu o costă nimic, afirmă ea, să decoreze o banală cafea cu lapte. Nu e ceva ieşit din comun. Trebuie doar să prepari o spumă densă de lapte, pe care o torni deasupra cafelei, apoi, cu ajutorul unei mici pompe, desenezi, din ciocolată topită, orice.
Îndemînarea vine cu timpul. ”Să fiu sinceră, la școală nu am prea avut mari succese la arta plastică. Nu îmi plăcea şi nici nu puteam să desenez. Acum, desenele îmi reușesc şi parcă vin de la sine”, mărturiseşte Natalia.
De cînd a revenit la Ungheni, unde lucrează barman într-un local destul de popular, tot mai mulţi clienţi aşteaptă să vadă în cafelele lor diverse desene. Cel mai des aceştia comandă inimioare, iar ea le desenează cu plăcere. ”Unii doresc să-și vadă în ceașcă prenumele. Le satisfac cu drag şi această dorinţă”, mai spune.
Vrea să-i vadă pe toţi cu zîmbetul pe buze, bine dispuşi. Mai vrea să le ofere tuturor  doar cafea de calitate, cafea veritabilă, preparată aşa cum ştie doar ea. ”Cînd sînt la serviciu, încerc să renunț la toate felurile de cafea nes în pliculețe. Le spun chelnerilor că am numai cafea și capucnino naturale. Astfel, majoritatea oamenilor le comandă. Este adevărat, plătesc puțin mai mult, dar, în schimb, nu consumă E-uri de tot felul şi zahăr”, explică Natalia. E şi mai sănătos, dar e şi mai gustos.
Cît privește meseria de barman, e ceea ce şi-a dorit cu adevărat. Îi este aproape sufletului. ”Aici am posibilitatea să mă afirm, să-mi aplic creativitatea”, spune. Iar clienţii deja au îndrăgit-o, chiar şi-a făcut prieteni printre ei. Cu toate acestea, Natalia nu se va reține prea mult la Ungheni. Are de gînd să se întoarcă în Italia, pentru a cîștiga mai mulți bani. Visează la un local al ei, unul select, unde lumea să vină cu plăcere pentru a savura din ceea ce prepapră cu atîta drag. Îl va deschide neapărat la Ungheni. Cel puţin, asta îşi doreşte acum.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *