Un sat cu stemă şi drapel

Imagine simbol

Imagine simbol
Imagine simbol

Semne bune are anul pentru satul Grozești. Sau, mai bine zis, însemne bune are. Pe 15 ianuarie, printr-o decizie a aleșilor locali, au fost aprobate oficial stema și drapelul localităţii.
Primarul satului, Elena Dobzeu, ne-a mai comunicat că, anterior, însemnele respective au fost aprobate de Comisia Națională de Heraldică, după care au fost prezentate localnicilor spre discuţie.
Pentru realizarea stemei și drapelului primăria a cheltuit cinci mii de lei, bani proveniţi din bugetul local. Atît pe stemă, cît și pe drapel se regăsesc cîteva elemente specifice doar satului Grozești. Este vorba despre cele șapte mahalale de aici, dar şi despre un soi de struguri, foarte rar întîlnit – ”Apiren negru de Grozești”. Acesta a fost creatde renumitul savant cu rădăcini grozeștene, Gheorghe Savin, genetician, selecționer al viței de vie, doctor în științe agricole. A muncit asupra lui timp de zece ani și l-a prezentat la Academia de Științe a Moldovei în toamna anului trecut. ”Apiren negru de Grozești” este caracterizat prin faptul că bobițele nu au semințe, este un soi extra timpuriu, cu o rezistență sporită la boli și dăunători.
”Avem cu ce și cu cine ne mîndri la Grozești”, a subliniat Elena Dobzeu, adăugînd că în viitorul apropiat urmează să fie cizelat și depus spre aprobare la Comisia Națională de Heraldică încă un însemn identitar al localității – imnul satului Grozești. Autoarea acestuia este Iulia Tofan, fostă directoare a Casei de cultură, în prezent conducătoarea ansamblului folcloric model ”La vatra doinelor”.
Și stema, și drapelul, și imnul satului Grozești vor sta la baza creării unei noi sărbători în localitate – ziua satului, care, începînd cu acest an, va fi sărbătorită pe 11 august, ziua primei atestări documentare a localității. În 2014, Grozeștiul va împlini 535 de ani.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *