S-au familiarizat cu experienţa olandeză şi cea europenă

Imagine simbol: gaiaunida.com

Imagine simbol: gaiaunida.com
Imagine simbol: gaiaunida.com

Timp de trei zile, Wouter Schouwstra, expert internaţional în apicultură din cadrul organizaţiei  PUM (organizaţia experţilor din Olanda), s-a întîlnit cu apicultorii călărăşeni.
Potrivit organizatorilor – Federaţia Naţională a Fermierilor, Direcţia Agricultură Călăraşi şi  Asociaţiei Apicultorilor din raionul Călăraşi „Api-Codru” – invitaţia a fost făcută pentru a-i familiariza pe apicultorii locali cu experienţa olandeză şi europeană din domeniu.
Pe 3 decembrie, oaspetele olandez a vorbit pe larg despre apicultura din ţara sa în faţa a circa 70 de apicultori călărăşeni, întruniţi la un seminar cu genericul „Tehologii moderne implementate în apicultura ţărilor europene”. El le-a relatat celor prezenţi, inclusiv prin prisma propriei experienţe de apicultor, despre starea de lucruri în apicultura bătrînului continent, despre tendinţele de dezvoltare a acesteia, despre modul în care europenii îşi valorifică produsele apicole.
Printre altele, expertul le-a recomandat apicultorilor locali să utilizeze stupi confecţionaţi din  penoplast, care protejează mai bine albinele contra frigului. Totodată, pentru a-şi putea valorifica mierea şi celelalte produse apicole, el le-a recomandat să-şi creeze mici cooperative care, după cum arată practica europeană, sînt mai eficiente în ceea ce priveşte găsirea şi utilizarea  pieţei de desfacere  a produselor apicole.
La acelaşi seminar, ca picanterie, Wouter Schouwstra a recunoscut că a rămas foarte uimit cînd profesorii de la Universitatea Agrară din Chişinău i-au spus că un locuitor al Moldovei consumă, în medie, 25 de grame de miere pe an. Şi aceasta, în timp ce producţia de miere în republică e de cîteva sute de tone pe an, ceea ce ar asigura un consum mediu de cel puţin 2 kilograme, cît este în Germania.
Cît s-a aflat la Călăraşi, expertul olandez a vizitat şi cîteva prisăci din Sadova, Leordoaia, Răciula şi Rădeni, unde a luat cunoştinţă de modul cum apicultorii locali gestionează acest domeniu, dînsu-le şi recomandările de rigoare.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *