Oameni care ne-au impresionat în anul 2013

agafitaGalina AGAFIŢA, directoarea Bibliotecii „Grigore Vieru” din Călăraşi
Nu s-a limitat să stea doar între cărţi şi să organizeze întîlniri cu scriitorii. S-a implicat activ în diverse proiecte, pentru a transforma biblioteca într-un adevărat centru comunitar, unde oricine poate găsi informaţia de care are nevoie. Apropo, reprezentanţii Programului Novateca, implementat în zeci de biblioteci din R. Moldova ne-au „şoptit” că biblioteca din Călăraşi a impresionat de mai multe ori prin acţiunile sale, organizate calitativ şi profesionist.
calcheiMaria CALCHEI, director interimar al Centrului Comunitar „Casă pentru Toți” Ungheni
De mai bine de un deceniu își dedică viața copiilor și tinerilor cu nevoi speciale și tot de atîta timp continuă să impresioneze prin devotamentul său, prin acțiunile, menite să le facă acestor persoane viața mai ușoară. Ideea deschiderii unei grădinițe incluzive îi aparține, la fel și cea de creare a unui centru pentru tinerii cu dizabilități – ambele proiecte deja realizate. Deși e la o vîrstă la care foarte mulți se gîndesc la pensie, ea continuă să învețe, să implementeze noi metode de reabilitare psihologică.
cojocaruIaroslav COJOCARU, om de afaceri din Ungheni
Deși are doar 28 de ani, a reușit să se impună și în afaceri, și în politică, și în acțiuni de caritate. Este cel mai tînăr consilier orășenesc din Ungheni. Este conducătorul unei întreprinderi comerciale prospere. A avut, pe parcursul anului, numeroase inițiative, punînd umărul și la realizarea acestora. Vom menționa doar două: amenajarea unei parcări de biciclete la liceul în care a învățat și desenarea drapelului Uniunii Europene pe Piața Independenței din centrul orașului Ungheni în ziua în care R. Moldova a semnat Acordul de asociere cu UE.
cosoiPetru COSOI, vicepreşedintele raionului Călăraşi
A ştiut cum să convingă şi să mobilizeze oamenii, în ce uşi să bată, unde să se adreseze ca, în final, în cinci localităţi ale raionului Călăraşi să fie înălţate monumente în memoria victimelor regimului totalitar comunist de ocupaţie. Se numără şi el printre persoanele care au avut de suferit de pe urma deportărilor staliniste din anii 40 ai secolului trecut şi crede cu tot sufletul său că e o datorie sfîntă a sa să păstreze sfîntă amintirea celor ce au trecut prin Siberii de gheaţă.
MirzaVasile MÎRZA, inginer silvic-şef al Întreprinderii pentru Silvicultură „Silva-Nisporeni”
Inteligenţă, perseverenţă, bun simţ, modestie – sînt calităţi pe care le-a demonstrat din plin pe parcursul anului. Nu este o întrebare din domeniul silviculturii la care să nu ştie răspunsul. Mai mult ca atît, a dedicat anul 2013 promovării întreprinderii în care lucrează, colegilor săi, celor mai pitoreşti locuri din raionul Nisporeni. El este autorul proaspetei cărţi „Păduri nisporenene”, la care a muncit cu suflet aproape un an întreg.
omelcencoVsevolod OMELCENCO, doctor ftiziopulmonolog la Nisporeni
Cel mai longeviv doctor din regiune, la cei 84 de ani ai săi continuă să muncească, să ajute oamenii să-și recapete sănătatea. Și-a dedicat 68 de ani din viață medicinei și niciodată nu și-a trădat orașul care l-a adoptat, spitalul în care a venit să profeseze imediat după facultate, el fiind de baştină din Ucraina.
petcuGalina PETCU, coordonator de porgrame la Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Ungheni
Activă, generatoare de idei, e ca un argint viu. Le dovedește pe toate. Ne-a impresionat prin entuziasmul și spiritul ei de organizare a voluntariatului. Grație acestui fapt, în vara anului 2013, a reușit să mobilizeze o armată întreagă de tineri, funcționari publici, simpli cetățeni, la reabilitarea balustradelor celui mai mare pod din orașul Ungheni, care leagă două cartiere importante ale orașului.
pirliciDamian PÎRLICI, primarul de Zberoaia, raionul Nisporeni
Ne-a impresionat prin povestea sa uluitoare de viață. De mai bine de nouă ani, își crește cele trei fiice de unul singur, fără să se plîngă, fără să ţină pică pe mama fetelor, care a plecat la munci în străinătate şi nu s-a mai întors acasă. Mezina, Monica, în vîrstă de doar 11 anișori, a făcut o țară întreagă să plîngă la sfîrşit de an, atunci cînd a declamat, pe scena concursului „Moldova are talent”, cîteva poezii de o deosebită încărcătură emotivă.
rataVasile RAŢĂ, primarul comunei Sipoteni, raionul Călăraşi
Proiecte de milioane de lei, prima piscină într-un sat din regiune, inaugurarea pomului de Crăciun într-o zi cu întreaga Europă, pe 1 decembrie… Sînt doar cîteva realizări atestate, în anul 2013, la Sipoteni, una dintre cele mai mari localităţi rurale din R.Moldova.
SavacoolRobyn SAVACOOL, voluntară a Corpului Păcii
Într-un singur an, de cînd se află în Moldova, la Florițoaia Veche, Robyn a reușit să învețe nu doar limba română, ci și tradiițiile locului, cîntecul popular. S-a integrat atît de bine în comunitate, încît se simte ca acasă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *