Cai de tot felul, nu cer de mîncare, ci doar vor să fie admiraţi

În fotografie: Căluţii de la fabrica de ceramică din Ungheni

În fotografie: Căluţii de la fabrica de ceramică din Ungheni
În fotografie: Căluţii de la fabrica de ceramică din Ungheni

Sute de căluţi, mai mari şi mai mici, au împînzit, în aceste zile, încăperile fabricii de ceramică din Ungheni. Unii se lăfăiesc în formele de ghips, alţii au ajuns pe mese, ai treilea – în cuptoare… Să nu credeţi că cineva are de gînd să prepare bucate aici…
Nu. Sînt fabricaţi căluţi pentru sărbătorile de iarnă. Munca e în toi şi se creează impresia că, iată-iată, aceştia vor ieşi la galop pe uşile întreprinderii, vestind începutul unui an nou. Or, conform calendarului chinezesc, vine Anul Calului. Este adevărat, nu al unui cal de ceramică, ci de… lemn. Dar ce mai contează, cînd tradiţia e tradiţie, iar fabrica i-a obişnuit pe consumatorii de frumos şi de mister cu aceste bibelouri minunate, ce întruchipează, an de an, simbolurile zodiacale.
Au fost deja executate din ceramică şi şoricei, şi tauri, şi iepuraşi, şi şerpi, şi dragoni…  A venit rîndul căluţilor. Pregătirile au început din vară, căci lungă e calea pe care o parcurge, în cazul nostru, calul de ceramică.
„Ideea de a produce bibelouri cu chipul animalelor din zodiacul chinezesc ne-a venit cu vreo cinci-șase ani în urmă, atunci cînd a şi apărut interesul pentru simbolurile cu pricina”, povesteşte Albina Burlcenco, administratoarea întreprinderii. Nu au dat greş. În ajun de an nou, aceste produse sînt la mare căutare. Dar numai la început de an. În următoarele luni, susține dînsa, aproape nimeni nu-şi mai aminteşte nici de zodiac, nici de însemnele acestuia. Aşa că trebuie să se grăbească acum, pentru a satisface şi cererea, şi cerinţele oamenilor.
În acest an, pentru prima oară, fabrica de ceramică din Ungheni va propune mai multe modele de bibelouri – patru faţă de două în anii precedenţi. Asupra lor a muncit designer-ul Eugenia Burlacenco, încercînd să satisfacă gusturile unui număr cît mai mare de cetăţeni. Doriţi căluţi vioi, în două picioare, nechezînd de bucurie? Poftim. Doriţi căluţi mai cumpătaţi, odihnindu-se undeva, la umbră? Cu plăcere. Vreţi un căluţ care să vă aduc folos?
Nici o problemă – la dispoziţie vă stă o puşculiţă sub formă de cal: un cal-băieţel, cu pălărie sau un cal-fetiţă, cu o floare în piept. Şi, pentru că aproape nimeni nu-şi poate imagina venirea unui nou an fără zurgălăi, ceramiştii ungheneni produc şi clopoţei, iar în loc de mîner – surpriză! – un căluţ.  Prețurile pentru fiecare exemplar vor varia între 25 şi 60 de lei, în dependență de mărimea obiectului. ”Sînt prețuri accesibile, mai ales dacă luăm în calcul faptul că fiecare căluț este rezultatul muncii a patru oameni: unul toarnă în forme materia primă (un fel de lut alb, supranumit de faianţă, adus din Ucraina), al doilea ornamentează căluţii proaspăt ieşiţi din forme, al treilea – îi glazurează, iar al patrulea – îi arde în cuptor”, spune Albina Burlacenco. Unde mai pui că muncesc şi designeri, şi contabili, şi transportatori… Într-un cuvînt, o echipă întreagă, ca lucrul să iasă bine.
Cu un aşa elan şi o asemenea atitudine, este imposibil ca cei peste 1000 de căluţi ce vor ieşi, în acest an, de aici, să nu aducă noroc celor ce îi vor avea în casă sau la serviciu.
În fotografie: Căluţii de la fabrica de ceramică din Ungheni
În fotografie: Căluţii de la fabrica de ceramică din Ungheni

UNGHENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *