Oamenii şi drepturile lor fundamentale

Imagine simbol: amnestybv.wordpress.com

Imagine simbol: amnestybv.wordpress.com
Imagine simbol: amnestybv.wordpress.com

Cum sînt protejate drepturile omului la Călăraşi? E o întrebare care şi-au pus-o autorităţile raionale şi, pentru a afla un răspuns mai clar, au organizat o masă rotundă cu genericul: „Realizarea Planului raional de acţiuni în domeniul drepturilor omului: prezent şi perspective”. Evenimentul a avut loc pe 11 decembrie, cu participarea reprezentanţilor sectorului asociativ, ai organelor de drept, dar şi ai altor structuri şi a fost prilejuit de aniversarea a 65-a de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.
După cum avea să recunoască, la finele dezbaterilor, moderatorul Vasile Timofti, vicepreşedintele raionului, masa rotundă a evidenţaiat un şir de situaţii care, involuntar, rămîneau în afara atenţiei   factorilor de răspundre din raion şi, implicit, a Planului raional de acţiuni în domeniul depturilor omului. Căci, spunea domnia sa, unele probleme serioase la acest capitol au fost descoperite, graţie unor luări de cuvînt ale celor care lucrează cu oamenii în diverse domenii.
Spre exemplu, dificultăţile de comunicare a persoanelor surde cu autorităţile. Sau că invaliziilor din copilărie le sînt încălcate drepturile inalienabile la un trai decent, ei avînd o pensie lunară de doar 285 de lei, că multă lume aptă de muncă nu-şi poate valorifica dreptul la muncă, şomajul făcînd ravagii pe la Călăraşi.
„Am constatat că per ansamblu, dincolo de eforturile autorităţilor raionale de a respecta drepturile   fundamentale ale cetăţenilor raionului, unele dintre ele sînt încălcate într-un fel sau altul”, a subliniat sursa citată la final, menţionînd, totodată că  „acest dialog constructiv pe care l-am avut,  aspectele noi   nominalizate vor completa, cu siguranţă, Planul raional de acţiuni în domeniul drepturilor omului şi va da posibilitate astfel de a lucra mai productiv în această direcţie”.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *