Curios. Beneficii ale cititului

Imagine simbol: fastlife.ro

Imagine simbol: fastlife.ro
Imagine simbol: fastlife.ro

Cititul unei cărți este mai mult decît o plăcere sau o obligație școlară. Lectura poate dezvolta abilităţile de “citire a gîndurilor”. Iată mai jos cîteva beneficii ale cititului:
Cititul te poate ajuta să te relaxezi
Se pare că, în combaterea stresului, cititul este mai eficient decît activități precum ascultarea muzicii, savurarea unei ceşti de ceai ori cafea, sau o plimbare în aer liber. Cercetările detaliate au arătat că este nevoie doar de şase minute de lectură, pentru ca organismul să se relaxeze.
Menţine sănătatea creierului
Lectura constantă în timpul vieţii menţine sănătatea creierului pînă la vîrste înaintate. Specialiştii spun că cititul și scrisul în fiecare zi, încă din copilărie, sînt activităţi care stimulează buna funcționare pe termen lung a creierului.
Ajută să dormi mai bine
Tot mai mulți experți susțin că stabilirea unei rutine de citit înainte de culcare poate calma mintea şi corpul. Dar cu o singură condiție: ca cititul să nu se facă de pe un dispozitiv cu lumina intensă (laptop, tabletă etc.), care te-ar putea ține treaz toată noaptea, ci din carte.
Te poate face mai bun
Unii specialiști susțin faptul că “transpunerea emoțională” într-o lume fictivă, creată de autorul unei povești sau al unui roman, te poate face mai afectiv, mai sensibil, mai mărinimos, mai bun. Condiția esențială pentru ca aceste schimbări să aibă loc în realitate este ca cititorul să trăiască din plin experiența eroilor din cărțile citite. A eroilor pozitivi, în primul rind.
Reduce depresia
Lectura materialelor de (auto) dezvolare personală reduce depresia. O cercetare efectuată special în acest sens a dovedit faptul că persoanele care citesc materiale, cărți sau lucrări despre automotivare și dezvoltare personală, pe termen lung, se pot trata singure de depresie.
Deci, citiţi, că nu doare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *