Amenzi usturătoare pentru nisporenenii neascultători

Imagine simbol: hobbygradina.ro

Imagine simbol: hobbygradina.ro
Imagine simbol: hobbygradina.ro

Gospodarii din Nisporeni, care vor să-şi facă ordine în curţi, vor trebui să se gîndească bine înainte de a da foc la frunzele uscate, căzute pe jos. Pe lîngă faptul că îi afectează pe vecini cu fumul ce provine de la arderea acestora, ei au toate şansele să se aleagă şi cu o amendă  usturătoare.
Potrivit lui Gheorghe Căpăstru, şeful Inspectoratului Ecologic Nisporeni, legislaţia prevede, la ora actuală, în acest caz, o amendă între 400 şi 800 lei. Asta – pentru persoanele fizice. Cînd însă vine vorba de persoanele juridice, întreprinderi sau instituţii publice, mărimea amenzii creşte simţitor, ajungînd la 6000-8000 de lei.
În plin sezon de ardere a resturilor de origine vegetală, inspectorii Inspectoratului ecologic fac  raiduri prin localităţile raionului, pentru a depista făptaşii. „Fumul nu-l poţi ţine, el se vede de departe”, explică Gheorghe Căpăstru. Deja au fost aplicate peste 15 amenzi.
Chiar dacă oamenii sînt informaţi şi preveniţi în fiecare an, ei, totuşi, nu prea acordă atenţie regulilor impuse. Dau foc la resturile vegetale atît în curte, pe drum, cît şi în cîmpuri deschise. Zic că aşa au apucat de la strămoşi.
„Ar fi bine că, în loc să dea foc la frunze şi să polueze aerul, să le depoziteze în grădini şi să le acopere cu un strat subţire de pămînt.
Primăvara l-ar folosi ca îngrăşămînt”, recomandă şeful Inspectoratului Ecologic Nisporeni, menţionînd că el personal aşa procedează de ani buni.
De la începutul anului curent, pentru arderea resturilor vegetale, de către Inspectoratul Ecologic Nisporeni, au fost aplicate peste 60 amenzi, în valoare de 30 mii lei.
NISPORENI | Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *