VIDEO | Avarie la Ungheni: Tone de ape reziduale au ajuns în râul Prut

Rîul Prut navigabilTone de ape reziduale au ajuns în Râul Prut, după ce, în dimineaţa zilei de ieri, a cedat o conductă de evacuare a apelor menajere din Ungheni. Responsabilii de la „Apă Canal” dau vina pe sistemul de canalizare vechi. Iar ecologiştii nu pot spune deocamdată cât de mult a fost afectat râul.
Avaria s-a produs aproximativ la ora 10:00 dimineaţa. Sute de tone de ape reziduale s-au scurs în râul Delia care se revarsă în Prut.
Directorul întreprinderii „Apă Canal” Ungheni spune că de vină este sistemul de evacuare a apelor reziduale, vechi de peste 40 de ani. El afirmă că nu este pentru prima dată când se întâmplă astfel de incidente.
„Având informaţia că din anii ’90, în oraşul Soroca se deversează totul în râul Nistru şi nu se întâmplă nimic, sperăm că şi la noi va fi bine”, susţine directorul Apă-canal Ungheni, Petru Scutaru.
Ecologiştii nu se pot pronunţa deocamdată asupra gradului de poluare a râurilor, ei sunt în aşteptarea rezultatelor probelor de laborator. Specialiştii spun însă că staţia de epurare este o adevărată bombă ecologică. 
„La moment are loc numai epurarea mecanică, eficacitatea staţiei în jur la 30 de procente”, a declarat şeful Inspecţiei Ecologică din Ungheni, Grigore Vlas.
Iar autorităţile locale se plâng că nu au bani pentru modernizarea sistemului. 
„Primăria oraşului Ungheni nu are resurse financiare pentru investiţii capitale. Este vorba despre circa 8-10 milioane de lei în prima fază şi în cea de-a doua fază de circa 18 milioane de lei”, a subliniat primarul de Ungheni, Alexandru Ambros.
Ultimul incident de acest fel a avut loc acum câteva luni, când în râul Delia s-au scurs zeci de tone de ape reziduale.

Sursa: publika.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *