Politica – o misiune patriotică la 20 de ani

Ana-Maria Cojocaru
În fotografie: Ana-Maria Cojocaru

 Ana-Maria Cojocaru
În fotografie: Ana-Maria Cojocaru

Cine se mai poate lăuda, la vîrsta de 20 de ani, că a stat de vorbă cu însuși prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, sau că a vizitat rezidența cancelarului german Angela Merkel din Berlin, sau că s-a aflat chiar în sediul Parlamentului European de la Bruxelles?
Iată că ungheneanca Ana-Maria Cojocaru o poate face cu ușurință. Este o tînără activă, interesată de tot ce se petrece în culisele politicii naționale și internaționale de la… 16 ani.
Astăzi CV-ul ei ar putea concura cu al unui politician deja bine pus pe arena politică. Tînăra îmbină frumos studenția, pe care o petrece pe băncile Academiei de Studii Economice din Moldova, cu un șir de activități social-politice de tineret, în care se implică foarte activ.
Unde se discută aprins chestiuni politice, acolo o puteți găsi pe Ana-Maria Cojocaru. Este membră a unei formațiuni politice din Moldova, dar și a Organizației Tinerilor Europeni Federaliști (TEF), ce are 30 de filiale în majoritatea statelor europene.
”M-a marcat evenimentul politic din 7 aprilie 2009 și de atunci mi-am dorit mult să particip și eu la o schimbare în societatea noastră”, povestește  Ana-Maria. Pe atunci, era o fire mai mult artistică și romantică, pasionată de pictură. O zi a fost de ajuns pentru a face o cotitură la 180 de grade spre alt domeniu, și anume politica.
Fiind întrebată dacă nu este prea devreme de a merge în politică, Ana-Maria a răspuns promt: ”Aceasta îmi este chemarea interioară și nu pot face nimic cu ea”. Cît privește vîrsta ei, tînăra consideră că societatea noastră are nevoie anume de viziuni tinere, ”proaspete” care, uneori, pot aduce o schimbare. ”La noi multă lume e conservatoare, nu se adaptează la nou, iar noi, tinerii, ar trebui să acționăm pentru a schimba aceste viziuni depășite de timp”, explică.
Vocea ei a fost auzită tocmai la Berlin, în inima Germaniei, chiar recent, în luna august, cînd a participat la întrunirea studenților democarți europeni în cadrul unei Universități de vară. Acolo ungheneanca a văzut exemple frumoase de implicare a tinerilor în diferite procese decizionale, iar cînd a revenit acasă, s-a străduit să disimineze printre semenii săi ideea că tinerii sînt o forță și au toate șansele să fie auziți de politicienii noștri. ”În Europa am învățat să accept lucrurile așa cum sînt. Problemele care se discută intens acolo țin de scoaterea demagogiei din politică, ceea ce se referă, desigur, și la noi”, susține tînăra.
Astfel printre planurile de viitor ale Anei-Maria se regăsesc multe activități și întruniri cu tineretul din diferite localități ale Moldovei, menite să schimbe mentalitatea semenilor săi. ”Eu  nu văd Europa doar ca o liberalizare de vize, nu văd Europa prin faptul că o să ne blamăm țara în continuare. Iată aici avem încă mult de lucru. Îmi doresc ca, atunci cînd vom merge undeva, să vorbim cu drag despre Moldova noastră”, subliniază tînăra activistă.
Cît privește viitorul personal, Ana-Maria a spus că se vede în viitor un politician util societății, iar politica o consideră drept o misiune patriotică a sa. ”În tot ce voi face pe parcurs, voi ține cont de un singur lucru: să nu-mi știrbesc din personalitate prin prisma unui partid”, a încheiat ferm Ana-Maria Cojocaru.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *