„Toamna de aur” la Călăraşi: euforie şi… necaz

Imagine: calarasi-primaria.md

Imagine: calarasi-primaria.md
Imagine: calarasi-primaria.md

Cu sute şi sute de orăşeni, dar şi de reprezentanţi ai satelor din raion, în frunte cu primarii lor, care s-au străduit să-şi etaleze cît mai inspirat şi mai frumos rezultatele activităţilor din agricultura anului curent, cu foarte mulţi oaspeţi din străinătate, şi la Călăraşi s-a desfăşurat   sărbătoarea tradiţională din octombrie „Toamna de Aur”. Evenimentul a avut loc duminica trecută.
Dis-de-dimineaţă, iar unii de cu seară, au început să amenajeze, sîrguincios, pe strada principală a oraşului, corturi, colibe, pătuluri, mini-grădini şi mini-legumării, curţi ţărăneşti improvizate,   toate pline cu roadele pămîntului, cu bucate, cu băuturi şi alte atribute specifice acestui sezon.  Deschiderea oficială a evenimentului s-a produs la ora 10:00, cînd conducătorii raionului şi oraşului au salutat oaspeţii veniţi din Germania, România, Polonia, Ukraina, Belarusi, dar şi pe cei de la Chişinău. A fost organizat „Alaiul de sărbătoare”, întruchipînd frumuseţea oamenilor  din partea locului, a obiceiurilor, a straielor şi portului local, a cîntecelor şi dansurilor strămoşeşti.
Totul a continuat cu o manifestare cultural-artistică, pe scenă perindîndu-se colective artistice model din raion. Au avut loc şi concursuri, care au stabilit cel mai bun vin ţărănesc, cel mai bun vin produs industrial sau cea mai frumoasă amenajare a pavilioanelor şi standurilor de către cele 28 de primării. Pe final, aşa cum a devenit tradiţional, s-a încins Hora Mare, euforia cuprinzînd întreaga asistenţă.
Şi totuşi, aceste aspecte vădit de sărbătoare şi de voie bună nu au putut eclipsa necazurile agricultorilor călărăşeni, în special ale celor care au crescut struguri. Întreprinderile de procesare îi achiziţionează în cantităţi foarte mici şi la preţuri derizorii, de circa 1,5 lei per kg, promiţînd banii pentru la anul. Intermediarii în genere demonstrează culmea obrăzniciei, propunîndu-le viticultorilor călărăşeni cîte un leu per kg.
Unica speranţă, la ora actuală, este prognoza meteo. Deocamdată, se aşteaptă timp bun pentru recoltarea stugurilor, ceea ce confirmă încă odată zicala: speranţa moare ultima.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *