Participanţi la trafic, păzea! Poliţia e cu ochii pe voi

Imagine simbol: trm.md

Imagine simbol: trm.md
Imagine simbol: trm.md

În primele nouă luni ale acestui an pe traseele de circulaţie ale raionului Nisporeni s-au înregistrat 23 de accidente rutiere, în urma cărora 33 de persoane s-au ales cu diverse traume. Comparativ cu perioada similară a anului trecut numărul accidentelor s-a mărit cu 9 cazuri, iar numărul persoanelor traumate cu 20. Aşa arată bilanţul accidentar oferit de către Serviciul supraveghere tehnică şi accidente rutiere a Inspectoratului de poliţie Nisporeni.
Situaţia creată îi îngrijorează pe inspectorii de poliţie. Ei susţin că cauzele principale ale comiterii accidentelor ar fi neechiparea corespunzătoare a pietonilor, bicicliştilor, dar şi a vehiculelor cu tracţiune animală.
Potrivit lui Sergiu Robu, şeful Serviciului supraveghere tehnică şi accidente rutiere, căruţaşii care cunosc regulile de circulaţie pot fi număraţi pe degete. ”Puţini cunosc că vehiculele cu tracţiune animală pentru a fi admise în traficul rutier, trebuie să fie semnalizate în faţă cu catadiopri de culoare albă, pe lateral – de culoare portocalie, în spate – de culoare roşie, de formă triunghiulară, iar căruțașul aflat în vehicol în mod obligatoriu trebuie să fie îmbrăcat în vestă reflectorizantă”, a comunicat Sergiu Robu. Căruțașii care vor fi reținuți în trafic în stare de ebrietate vor fi penalizați cu o amendă, care poate varia între 1500 și 3000 de lei sau cu arest contravențional pe un termen de 15 zile.
Oamenii legii de la Nisporeni au emis o avertizare şi pentru pietoni, care prevede norme elementare de comportament în trafic: să se deplaseze pe trotuar, să traverseze strada doar după ce s-au asigurat că o pot face fără a se expune pericolului. Deasemenea poliţiştii nisporeneni îndeamnă pietonii să îmbrace haine cu elemente reflectorizante, dacă au de gînd să iasă în stradă pe timp de noapte.
Sergiu Robu a mai amintit că şi bicicliştilor li se recomandă să nu circule cu bicicleta sau scuterul pe partea carosabilă pe timp de noapte şi în condiţii de vizibilitate redusă. Iar înainte de plecare să nu uite să verifice funcţionarea frînei, să utileze bicicletele cu catadiopri. Cascheta, genunchierii şi vesta reflectorizantă la fel nu trebuie să le lipsească atunci cînd pornesc la drum.
Adresîndu-se către conducătorii auto, Sergiu Robu i-a îndemnat să respecte regimul de viteză, să nu se angajeze în depăşiri nechibzuite şi să verifice funcţionalitatea sistemelor de frînare. ”Condiţiile meteo sînt nefavorabile în această perioadă a anului, de aceea trebuie să dăm dovadă de vigilenţă la trafic”, a punctat şeful Serviciului supraveghere tehnică şi accidente rutiere Nisporeni, dar nu înainte de a reaminti tuturor conducătorilor auto că începînd cu 1 noiembrie şi pînă pe 31 martie trebuie puse în funcţiune farurile cu lumini de întîlnire atît pe timp de noapte cît şi pe timp de zi. În caz contrar, şoferii vor fi sancţionaţi cu amendă în valoare de 60 de lei.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *