„Această stare – a pleca pentru a te întoarce – este foarte pozitivă pentru Moldova”

Nikolaas de Zwager
În fotografie: Nikolaas de Zwager în redacţia ziarului „Expresul”

 Nikolaas de Zwager
În fotografie: Nicolaas de Zwager în redacţia ziarului „Expresul”

De vorbă cu Nicolaas de Zwager, directorul IASCI, coordonatorul proiectului „Nexus Moldova”
Notă:
Nexus Moldova este un proiect destinat celor ce au de gînd să plece la muncă peste hotare, lucrează deja acolo sau intenţionează să revină acasă. E o premieră absolută pentru Europa, fiind implementat de către un consorţiu condus de IASCI şi finanţat de Uniunea Europeană şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare. În ianuarie 2013, la Ungheni va fi inaugurat în acest sens un centru de servicii pentru migranți.
Domnule Nicolaas de Zwager, vă propun, din start, un exerciţiu de imaginaţie. Vine la dumneavoastră o doamnă şi vă spune: „Vreau să-i ofer copilului meu o viaţă mai bună. Vă rog, ajutaţi-mă să-mi găsesc un loc de muncă în străinătate, pentru a cîştiga un ban în plus”. Îi veţi căuta un loc de muncă?
Iniţial, o vom întreba unde vrea să meargă, dacă ştie limba ţării respective, ce ar putea face acolo, care este calificarea sa?
De obicei, pentru a cîştiga un ban, omul nostru e gata la orice. 
Atunci o vom întreba: „Vrei să mergi în străinătate cu orice preţ, să acceptţi o poziţie joasă acolo, chiar dacă ai o calificare înaltă aici?”. Vom încerca s-o convingem că e mai bine să stea acasă încă vreo trei-şase luni, ca să înveţe limba ţării unde va pleca, să-şi facă un CV atractiv pentru un potenţial angajator. Deci, să nu meargă în Italia, de exemplu, să curăţe străzile, ci să muncească într-un domeniu şi o poziţie apropiate de cele de acasă.
Noi trebuie să-i convingem pe oameni să se pregătească pentru a-şi atinge scopul cît mai repede şi mai eficient. E bine că oamenii vor să-şi ajute copiii, dar trebuie să se gîndească şi la pensia lor, la asigurările sociale, medicale etc. Chiar de la bun început, ar trebui să ştie răspunsurile la o serie de întrebări: unde vor plăti prima de asigurare, cum vor călători, unde vor lucra, în ce condiţii etc. Noi sîntem gata să-i ajutăm. Depinde de ei ce vor: să plătească 30 de euro acolo, sau aici 4 euro pentru a învăţa limba; să înceapă imediat să lucreze sau să aştepte luni în şir pentru a-şi găsi un loc de muncă; să se poată angaja conform calificării lor sau să muncească la cel mai jos nivel; să meargă cu demnitate în migraţie sau cu frica de a fi arestat, umilit, exploatat.
Credeţi că migraţia e un lucru bun pentru ţară şi trebuie susţinută?
De cele mai multe ori, oamenii pleacă pentru a reveni. De obicei, ei spun: merg să cîştig bani ca să construiesc o casă, să încep o afacere, să-mi ajut copiii. Noi credem că această stare – a pleca pentru a te întoarce – este foarte pozitivă pentru Moldova. Or, migranţii revin cu capital uman, social, financiar. Noi ne propunem să-i ajutăm să-şi atingă cît mai repede scopurile prin a face procesul migraţionist cît mai eficient posibil.
Problema e că, în ultima perioadă, mulţi dintre migranţi nu mai vor să revină acasă.
De obicei, majoritatea pleacă pentru a reveni. Dar, pentru că nu s-au pregătit de migraţie, nu s-au informat suficient, le-a luat mult timp să-şi atingă scopurile. În loc să stea patru-şase ani acolo, stau 10-12 ani. Între timp, li se alătură familia, copiii merg la şcoală în ţara de migraţie a părinţilor… În asemenea situaţie mai există o logică să revii?
Dumneavoastră vorbiţi despre cazuri fericite. Există însă şi o altă latură, mult mai tristă, cînd familiile se destramă, copiii sînt abandonaţi.
Aceste probleme vin din cauza faptului că migraţia este ineficientă şi, implicit, condamnată la eşec. Nici un părinte adevărat nu e nebun să-şi abandoneze copilul. Dimpotrivă, pleacă pentru a-l ajuta, a-i oferi ce e mai bun. Realitatea e însă alta, ceea ce înseamnă că practicile migraţioniste în R.Moldova sînt proaste. Tocmai de aceea ne dorim un centru de informare şi asistenţă la Ungheni, unde vor fi oferite toate serviciile necesare pentru cei ce au tangenţe cu migraţia.
Cum veţi acţiona? Va fi doar o activitate de informare sau vă veţi implica şi pentru a rezolva anumite probleme ale migranţilor?
Şi îi vom informa, şi ne vom implica. Vom avea o serie de servicii gratuite, dar vom facilita accesul şi către alte servicii – transport, asigurări, consultanţă angajare, limbi străine, pentru care migrantul va plăti.  În plus, vom folosi potenţialul migraţionist pentru a-l direcţiona spre afaceri, care să se dezvolte aici,  la Ungheni. Deci, vom veni cu sfaturi, decizia însă le va aparţine lor.
Fenomenul migraţiei a luat o amploare în R.Moldova. Nu credeţi că e prea tîrziu pentru un asemenea proiect?
E cam tîrziu, dar nu prea trîrziu. Tocmai am încheiat un studiu în peste 20 mii de gospodării din R.Moldova şi ştim că încă cel puţin 80 mii de moldoveni planifică să migreze în timpul cel mai apropiat. Am stabilit că şi persoanele aflate în migraţie au nevoie de ajutor. Deci, nu e prea tîrziu.

Veţi lucra doar la Ungheni sau într-o regiune mai exstinsă?  
Noi avem o politică a uşilor deschise, pentru toţi.
Credeţi că lumea va avea încredere şi va veni aici?  
Noi muncim în interesul clientului nostru, care va avea de a face cu o lume pe care nu o înţelege, iar noi sîntem aici să-i acordăm suport. Vom munci în colaborare cu administraţia oraşului şi a raionului, iar la nivel naţional – cu Cancelaria de Stat şi Biroul relaţii cu diaspora. Proiectul este prevăzut pentru o perioadă de trei ani.
Lucia Bacalu
(Translator: Andrian Cheptonar, directorul Centrului de servicii NEXUS Ungheni)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *