VIDEO | Covoarele moldoveneşti, în Duma de la Moscova şi Parlamentul român. Istoria fabricii din Ungheni, care activează cu succes zeci de ani

covoare UngheniCovoare moderne şi tradiţionale care ne duc faima în lume! Pe toate le găsim la fabrica din Ungheni, care activează de peste 30 de ani şi este una dintre cele mai mari fabrici de covoare din Europa Centrală. Cantitatea mărfii produse este peste media la nivel mondial.
Întreprinderea are peste 500 de angajaţi. Fabrica a fost construită în 1980 şi a devenit în scurt timp una dintre cele mai profitabile întreprinderi din Uniunea Sovietică. După 1990, Moldova a intrat într-un declin economic care a afectat şi fabrica de covoare. În 1998, a venit însă salvarea. Întreprinderea a fost privatizată şi au apărut primele investiţii. În prezent, jumătate din producţie este exportată în ţările Europei, iar alte 50 de procente în ţările CSI.
„Totuşi cele mai mari vânzări sunt în România, după care merge Germania, Anglia, Polonia, Cehia. Pe an facem în jur de două milioane de euro numai din vânzări individuale”, a declarat directorul „Covoare Ungheni”, Nicolas Nicula.
Anual, fabrica produce peste cinci mii de kilometri pătraţi de covoare, ceea ce constituie a şasea parte din teritoriul Republicii Moldova.
În ultimii ani, scade însă numărul solicitărilor de covoare tradiţionale moldoveneşti, locul lor fiind luat de cele moderne.
„Business-ul este business şi noi trebuie să mergem în pas cu moda. În producţia noastră cele mai multe sunt covoarele moderne, peste 60 la sută”, a afirmat Nicolas Nicula.
95 la sută din producţia fabricii este exportată. Covoarele produse în Ungheni pot fi văzute în Duma de la Moscova şi Parlamentul României.
De asemenea, de-a lungul anilor, munca manuală a fost înlocuită cu războaie moderne, care pot confecţiona un covor în doar câteva minute.
„Un covor îl facem în vreo 10 minute. Dacă sunt covoraşe mai mititele, le facem şi mai repede”, a spus o muncitoare.
„Cea mai mare mândrie şi mulţumire pentru mine este că auzim din oraş cum se mai vorbeşte despre noi. Sunt multe fabrici, care s-au deschis şi s-au închis, dar fabrica noastră de covoare tot timpul o să funcţioneze”, a declarat directorul „Covoare Ungheni”.

Sursa: publika.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *