VIDEO | Podul Eiffel din Ungheni – o legătură strategică importantă cu Europa, care ne duce faima peste hotare

Sărbătoare la podul Eiffel din UngheniOraşul Ungheni este cunoscut în ţară ca fiind unul dintre cele mai curate, dar şi pentru amplasarea sa pitorească. O atracţie deosebită, însă, duce faima oraşului în Moldova şi peste hotare. Este vorba despre podul feroviar construit în secolul XIX peste Prut de vestitul inginer francez Gustave Eiffel, care în baza experienţei pe care a avut-o la Ungheni mai târziu a ridicat, la Paris, turnul care îi poartă numele.
Peste 130 de ani, podul reprezintă o legătură strategică importantă cu Europa. Datorită autorului proiectului, şi parcul din preajmă este numit şi până astăzi Parcul „franţuzesc”.
„Noi, unghenenii, mai spunem că Podul Eiffel din Ungheni este Turnul Eiffel din Paris, doar că este culcat”, a afirmat primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros.
De când a fost construit, acum 136 de ani, Podul Eiffel de la Ungheni nu a fost reparat niciodată. În construcţia podului, vestitul inginer francez a utilizat doar nituri, exact ca şi în cazul turnului de la Paris, care îi poartă numele.
Podul Eiffel, care oficial poartă această denumire de aproape doi ani, a fost lansat în 1877, cu 12 ani mai devreme decât Turnul de la Paris.
Pentru a realiza acest proiect, inginerul francez a fost invitat de administraţia Basarabia, pe atunci parte componentă a Imperiului Ţarist. Timp de doi ani, cât a fost construit podul, inginerul francez a locuit la Ungheni, dar şi la Iaşi 19.38
„La acel moment, acum 136 de ani, era un băştinaş temporar pe meleagurile noastre. După aceasta au mai urmat nişte construcţii, chiar la Iaşi, unde a fost construit un hotel”, a declarat Alexandru Ambros.
Specialiştii spun că, pe atunci, podul a fost construit după o tehnologie europeană.
„S-a păstrat destul de bine. Poduri similare mai există. Construcţii similare au mai fost ridicate în aceeaşi perioadă în aşa ţări ca Spania, Portugalia”, a spus Vlad Savin, architectul-şef al oraşului Ungheni.
Frumuseţea oraşului Ungheni este redată şi de oamenii care locuiesc aici şi care îşi iubesc localitatea.
„Desigur că eu sunt Ungheni şi eu sunt Moldova în acelaşi nivel”, a precizat primarul oraşului.
„În oraşul Ungheni îmi place totul. Oamenii şi curăţenia”, a spus o tânără.
„Bineînţeles că mă mândresc cu oraşul meu. Este unul dintre cele mai active, cele mai frumoase şi cele mai verzi”, a menţionat o domnişoară.
„Eu sunt Ungheni, eu sunt Moldova”, a afirmat un tânăr.

Sursa: publika.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *