Spitalul din Corneşti – zvonuri fără suport

Lidia Crăciun, interviu, spitalul raional, Ungheni
Lidia Crăciun

„Să fie clar pentru toată lumea: spitalul din oraşul Corneşti nu se închide. Instituţia funcţionează şi va funcţiona”. Declaraţia îi aparţine Lidiei Crăciun, directoarea Spitalului raional Ungheni, în gestiunea căruia se află şi spitalul din Corneşti.
Totuşi, acesta nu va mai fi niciodată cum a fost odinioară: cu 150 de paturi, şapte secţii spitaliceşti, peste 20 de doctori şi aproape 100 de asistente medicale.
În prezent, spitalul respectiv numără 20 de paturi, dintre care 15 – de gereatrie, adică pentru pacienţii trecuţi de 65 de ani, şi 5 – de terapie generală. Condiţiile, potrivit Lidiei Crăciun, sînt  destul de bune.
Cu un an în urmă, aici s-au investit 460 de mii de lei pentru reparaţia capitală a acoperişului. Anul trecut, a fost schimbat tot sistemul termic, au fost instalate două centrale noi, a fost  schimbat şi sistemul electric, s-a făcut o reparaţie cosmetică a încăperilor.
Urmează să fie schimbate geamurile. „Vom planifica banii necesari în acest scop în bugetul pentru anul viitor”, a subliniat Lidia Crăciun, după care a întrebat: „Dacă am fi intenţionat să închidem acest spital, oare am mai fi investit, doar în ultimii ani, peste jumătate de milion de lei aici?”.
Dînsa susţine că, deja de ani buni, cineva, se pare, încearcă să-i sperie şi chiar să-i şantajeze pe oameni cu închiderea spitalului respectiv – probabil, pentru a-şi atinge anumite scopuri. Or, periodic, apar asemenea zvonuri, care, potrivit Lidiei Crăciun, nu au nici un suport.
„Zvonurile sînt zvonuri, iar eu nu ştiu cine le răspîndeşte”, susţine Natalia Chirinciuc-Munteanu, unicul medic la spitalul din Corneşti.
În prezent, aici au loc lucrări de reparaţie, astfel că personalul e în concediu, iar pacienţii lipsesc.
În următorii ani, acest spital va fi reprofilat, accentul fiind pus pe gereatrie. „Ne vom concentra la dezvoltarea serviciilor comunitare”, a subliniat Lidia Crăciun.
În altă ordine de idei, dînsa s-a arătat îngrijorată de managementul de la spitalul din Corneşti, menţionînd că ordinea şi curăţenia din curte, dar şi din unele încăperi ale instituţiei lasă de dorit. În plus, chiar recent, a ieşit din funcţiune o centrală termică, în valoare de 80 mii de lei, din cauza unei erori umane.
„Care management?”, întreabă Natalia Chirinciuc-Munteanu. Dînsa susţine că nu are salariu de conducător al acestui spital care este, de fapt, potrivit ei, o secţie a Spitalului raional Ungheni. Soluţia ar fi angajarea încă a unui doctor. „De una singură nu reuşesc. E foarte mult de lucru. Uneori, chiar mă simt exploatată”, spune.
În ziua în care am discutat cu ea, pe 5 august, dînsa se afla la Centrul de Sănătate Bumbăta, unde examina bolnavii. „Nu are cine. Iar eu sînt în concediu…”, a explicat Natalia Chirinciuc-Munteanu.
UNGHENI | Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *