Ungheniul în gura lumii. Vamă, Prut… Acum – şi gazoduct

În fotografie: Valeriu Lazăr la Zagarancea Fotografie: Vitalie Condraţchi

În fotografie:  Valeriu Lazăr la Zagarancea Fotografie:  Vitalie Condraţchi
În fotografie: Valeriu Lazăr la Zagarancea
Fotografie: Vitalie Condraţchi

Valeriu Lazăr, viceprim-ministru, ministru al Economiei, a îndemnat autorităţile publice locale unghenene să contribuie la buna desfășurare a lucrărilor de construcție a gazoductului Ungeni-Iaşi, deoarece „șantierul va oferi raionului mai multe oportunități, inclusiv noi locuri de muncă”.
Pe 1 august, dînsul a vizitat satul Zagarancea, unde, pe 27 august, vor fi lansate lucrările de construcție a gazoductului. Oficialul a dorit să se asigure personal că pregătirile pentru acest eveniment vor fi finalizate în termen.
„Nu construim gazoductul Ungheni-Iaşi împotriva cuiva, ci pentru Republica Moldova, pentru a asigura securitatea energetică și prețuri competitive”, a subliniat ministrul.
Conform proiectului, capacitatea gazoductului va permite transportul unui volum de gaz de aproximativ 500 milioane de metri cubi  pe an – în prima etapă, și 1,5 miliarde de metri cubi -la etapa a doua.  
Odată cu apariția surselor de gaze pe partea de vest, se va deschide accesul furnizorilor moldoveni de gaze naturale pe piaţa europeană, inclusiv prin gazoductul Ungheni-Iași.
La ora actuală, în R. Moldova doar SA „MoldovaGaz” contractează gaze naturale şi doar de la partenerul tradiţional, „Gazprom”.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, autorităţile republicane, cu suportul donatorilor, au iniţiat un studiu de fezabilitate al unui nou proiect de construcţie, de data aceasta – a gazoductului Ungheni-Chişinău.
Fiind la Ungheni, Valeriu Lazăr a îndemnat autoritățile locale să se preocupe și de sporirea eficienței energetice, mai ales că, potrivit Strategiei energetice 2030, R. Moldova are obiectivul de a-și asigura circa 20% din consumul de energie din surse regenerabile.
UNGHENI | Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *