Vechiul cimitir din Floriţoaia Veche s-a înnoit

Noua răstignire de la Floriţoaia Veche
În fotografie: Noua răstignire de la Floriţoaia Veche.

Noua răstignire de la Floriţoaia Veche
În fotografie: Noua răstignire de la Floriţoaia Veche.

Patru familii din Floriţoaia Veche au înălţat o grandioasă răstignire din lemn lîngă cimitirul satului. “Este o adevărată perlă. Probabil, nicăieri în raionul Ungheni nu există aşa ceva”, spune cu mîndrie Margareta Baban, primarul de Floriţoaia Veche.
Instalarea acestei răstigniri se datorează familiilor: Lidia şi Vasile Bolşoi, Nina şi Vasile Didu, Alexandra şi Ion Uşurelu, Zinaida şi Leonid Mihalachi. Un alt cetăţean, Anatolie Darii, li s-a alăturat, contribuind substanţial la construirea gardului din jur. S-a implicat şi doamna primar, care a oferit materiale de construcţie. Cel care a cioplit în lemn chipul lui Isus Hristos, creînd o adevărată opera de artă, se numeşte Semion Bulibaş, meşter iscusit, cunoscut în întreaga republică, el şi primar al satului Rădenii Vechi, Ungheni.
Lucrările au durat o lună, după care cimitirul, datorită răstignirii, a căpătat un aspect mult mai îngrijit şi frumos. “Totdeauna am spus că cimitirul este faţa satului, pentru că acolo vin nu numai sătenii, ci şi oameni din întreaga republică. Bravo celor care s-au implicat”, a spus Margareta Baban.
Ideea înălţării răstignirii îi aparţine lui Vasile Bolşoi. Anterior, această familie a mai ridicat o răstignire – la intrarea în sat. “Soţul meu a hotărît să instalăm o nouă răstignire, astfel ca, în anumite zile ale anului să avem unde aprinde candela”, a explicat soţia dînsului, Lidia. Fiind întrebată cît costă o astfel de achiziţie, ea a răspuns: “Cîte un pic, cîte un pic, cîte un pic am adăugat”.
“Poate că doriţi să vă spălaţi anumite păcate cu aceste gesturi?”, a urmat o nouă întrebare. Lidia Bolşoi a răspuns zîmbind: “Orice om are păcate, iar Dumnezeu ne ştie locul şi fapta fiecăruia. Nu cred că, datorită acestei acţiuni, voi fi privită altfel la judecata de apoi”. După o scurtă pauză a accentuat că au înălţat această răstignire, pentru că asta au simţit să facă şi pentru că, odată cu înaintarea în vîrstă, vezi sensul vieţii într-un alt mod.
UNGHENI | Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *