În poşeta femeii | Moda verii în tendințe asiatice, de la designerul Nadejda Martiniuc

Nadejda Martîniuc
În fotografie: Nadejda Martîniuc

Nadejda Martîniuc
În fotografie: Nadejda Martîniuc

Sînteți în criză de imaginație și creativitate cînd vine vorba ce să îmbrăcați vara aceasta? Dacă da, atunci în ajutor vă vine designerul vestimentar Nadejda Martiniuc, originară din Pîrlița, Ungheni, dar stabilită deja de 12 ani cu traiul la Chișinău.
Are 37 de ani și este proaspătă licențiată a Univesității Tehnice din Moldova în domeniul design vestimentar. Știe care sînt tendințele modei din acest sezon estival. Mai ales că pămînteanca noastră a lansat chiar recent, pe1 iulie, prima sa colecție vestimentară, ce conține șapte ținute de damă,  pentru vara aceasta. Lansarea s-a produs la postul de televiziune Moldova1.
”Atunci cînd am creat colecția mea, m-am inspirat din ținutele exotice și extravagante ale fumoaselor Asiei, dar totodată am ținut să nu ies din tiparele comode de purtat”, ne-a comunicat, designerul, menționînd că elementele asiatice în vestimentație au atras-o întotdeauna. Pentru doamnele care însă nu preferă aceste elementele, Nadejda Martîniuc le recomandă, pentru a fi în pas cu moda, să aleagă vara aceasta ținutele create în baza îmbinării texturilor uniton cu cele florale. ”Nu au ieșit din modă în acest sezon nici bulinele, nici multitudinea de culori calde împrimate pe stofe”, mai adăugă dînsa.
O coafură simplă, haine ușoare, de dorit din stofe naturale, dar care să accentueze frumos feminitatea și un colier sau o brățară, din seria hand-made ar putea face minuni chiar și cu ținute din vechea garderobă, susține Nadejda Martîniuc. ”Simplitatea este în vogă vara aceasta”, conchide dînsa, subliniind că acesta este criteriul de bază după care se coduce și în procesul de creație al ținutelor sale.
Deși mediul profesional al modei încă nu și-a deschis larg brațele pentru a o primi pe Nadejda Martîniuc cu creațiile sale, iar vestitele podiumuri de prezentări de modă fac parte doar din visele dînsei, totuși ea nu rămîne în urmă de trenduri și direcțiile dictate de timp. Pasiunea cu care s-a dedicat acestei profesii nici pentru o clipă nu o lasă pesimistă. ”Dețin cunoștințe de specialitate și am un cap plin de idei creative, acestea sînt ingredientele principale ale reușitei în acest domeniu”, subliniază designerul.
Or, această profesie, susține creatoarea vestimentară, nu o va lăsa nicodată fără de o bucată de pîine pe masă, atîta timp cît va aduce ceva nou, dar și practic pe piața modelingului autohton, iar pe viitor, de ce nu, și pe piețele străine. ”La moment am atît de multe comenzi că nu-mi pot permite să părăsesc Chișinăul nici pentru cinci minute”, mărturisește designerul, după care ține să mă convingă că nu este o simplă cusătoreasă de haine. ”Un cusător știe a face doar lucru de serie și nu-și închipuie cum să iasă din tipare, eu în schimb, fac lucruri originale, irepetabile de fiecare dată”, ține să explice diferența dintre cusător și designer, Nadejda Martîniuc.
Dar în cele din urmă frumusețea meseriei de designer vestimentar după părerea dînsei, constă în faptul că moda este o ramură a artei care lucrează cu omul și pentru om, care-i permite să creeze, să se joace cu stofele și culorile, să dea suflu nou unor lucruri învechite. Pe de altă parte, însă această profesie mai necesită și niște costuri, care puțini și le permit, și în plus, zice designerul că de multe ori, conceptul de ”nou” este greu acceptat în societate.
Cu toate acestea, Nadejda Martîniuc are planuri grandioase de viitor. Se gîndește să-și facă un nume prin participarea cît mai frecventă la diferite concursuri și prezentări de modă și neapărat să inițieze o afacere în domeniu, chiar poate și la Ungheni. Or, locurile de baștină întotdeauna o atrăgeau printr-un farmec aparte.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *