O viață de pensionar în Uniunea Europeană

Jerzy Janczak
În fotografie: Jerzy Janczak

Jerzy Janczak
În fotografie: Jerzy Janczak

Faceți cunoștință: Jerzy Janczak, locuitor al orașului Konin, Polonia. Are 70 de ani. În trecut – profesor de chimie, în prezent – pensionar voluntar. Se oferă, ori de cîte ori e nevoie, să îndeplinească funcția de traducător din poloneză în rusă și să fie ghid pentru grupurile de oaspeți sosiți în Konin din țările fostei URSS.
Cum vă pare viața la 70 de ani?
Frumoasă. Nu regret nimic. Viața are un curs schimbător, iar mie îmi place să o trăiesc în așteptare de ceva nou. Sînt comunicabil și îmi place să mă aflu în compania diferitor persoane, indiferent de vîrstă sau ocupație.
Cînd era mai bine pentru societatea din care faceți parte: acum sau în trecut?
Eu cred că era mai bine înainte. Oamenii nu aveau pe atunci bani mulți, dar toți aveau acces nelimitat la tratament, la odihnă. Pe timpuri, la fabrici și uzine se eliberau în mod organizat şi gratuit foi de odihnă pentru copiii angajaților. Sistemul de sănătate era accesibil pentru toate păturile sociale, medicamentele erau mai ieftine. Acum se simte pretutindeni criza, medicamentele sînt scumpe, la medici sînt cozi, unii aşteaptă luni în şir să nimerească la doctor.  Desigur, există și o variantă alternativă: să plătești și atunci ușile se deschid mai repede.
Cum vă descurcați în aceste condiții?
Trebuie să recunosc că eu nu trăiesc cel mai greu. Soția primește o pensie de vreo 300 de euro, eu am circa 700 de euro. Așa că nouă ne ajung acești bani.
Mai reușiți să puneți şi ceva bani deoparte sau îi folosiţi doar pentru trai?
Mai economisim, dar foarte puțin. În general, viața este destul de scumpă aici. Cu toate acestea, ar fi păcat să mă plîng. Fiind pensionar, pot să-mi permit să am un automobil, o vilă, să-mi întrețin apartamentul. Nu fiecare însă are norocul meu. Populația este săracă. Am vecini, cărora nu le ajung bani nici măcar pentru a plăti facturile pentru serviciile comunale.
Ce ați simțit dumneavoastră, în calitate de cetățean simplu, odată cu aderarea Poloniei la Uniunea Europeană?
Fără banii oferiți statului nostru de către Uniunea Europeană nu am fi avut drumuri bune, nu am fi avut apeducte şi sisteme de canalizare moderne, nu am fi avut o dezvoltare furtunoasă a economiei. Koninul ar fi rămas ca un sat. Dar există și un aspect negativ. Fiind în UE, trebuie să te conformezi regulilor şi legilor comunitare. Dar fiecare popor în parte are obiceiurile și tradițiile sale… De ce să renunţi la ele?
Ce părere aveţi de fostul sistem sovietic şi bloc socialist?
Deși relațiile politice au fost foarte încordate între Polonia şi fosta URSS, oamenii simpli își amintesc de acele vremuri cu melancolie. Am cunoscut și eu ruși care erau gata să-și dea și haina de pe ei – buni la suflet și ospitalieri.
Aveți copii?
Am un băiat de 46 de ani. Nu lucrează în Polonia, deoarece aici șomajul e mare. Este șofer de curse lungi în Danemarca. Trei săptămîni lucrează acoloși una stă acasă. În Danemarca poți face alți bani. Am și un nepot. În aceste zile așteptăm rezultatele examenului pe care noi îl numim ”Matura”. Este un examen al maturității pe care, dacă-l treci, poţi să mergi mai departe, la studii universitare.
Ina Landa
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *