Tradiții frumoase reînvie la Zberoaia

În fotografie: Ca pe vremuri, la hram

În fotografie: Ca pe vremuri, la hram
În fotografie: Ca pe vremuri, la hram

Sărmăluțe din frunze de vie ca la gospodinele din satul Zberoaia nu mai găsești nicăieri. Nici locuri mai pitorești, cu aromă de liliac venită din negură de vremi, nu există prin alte părți. Cît face numai să te afli în preajma conacului boieresc, unde şi-a dus zilele unul dintre membrii fondatori ai Academiei Române, Ştefan Gonata, un boier tare bun, vorba bătrînilor din sat.
Aici, în curtea conacului, a avut loc o frumoasă sărbătoare. Pe 22 mai, oamenii l-au prăznuit aşa cum se cuvine pe Sf. Nicolae, ocrotitorul satului, dar şi al bisericii locale. Muzica și voia bună au fost componentele principale ale sărbătorii, la care au luat parte localnicii, dar și oaspeți sosiți din diferite colțuri ale țării și chiar de peste hotare.
Emoțiile şi ospitalitatea gazdelor s-au făcut simțite pretutindeni. Deschiderea sărbătorii i-a revenit celor mai mici membri ai colectivului artistic ”Vatra” de la casa de cultură din Zberoaia.  ”Astăzi am adus în scenă, pentru prima oară, 30 de copilași de la grădiniță. A fost ceva deosebit și emoționant”, a menţionat Aliona Viscun, directoarea casei de cultură, remarcînd, totodată, că din ”Vatra” mai fac parte 22 de copii din clasele primare și alți 10 mai măricei.
O premieră, în acea zi, a constituit-o şi semnarea unui acord de colaborare între primăriile Zberoaia și Cojușna. ”Dacă găseşti cu un om limbaj comun, de ce să nu dezvolți şi relaţii de colaborare? Mai ales că Cojușna este un sat aproape de capitală, cu mult mai dezvoltat, astfel că noi chiar avem ce învăța de la ei”, a declarat pentru ”Expresul” primarul de Zberoaia, Damian Pîrlici. La rîndul său, primarul de Cojușna, Victor Căpățină, a spus că a dat curs invitaţiei de înfrățire fără ezitare şi şi-a exprimat încrederea că această colaborare va fi ”strînsă” pe plan cultural, dar și ”se va baza pe un ajutor reciproc”. Colectivele de la casa de cultură din Cojuşna au prezentat şi un program artistic locuitorilor din Zberoaia.
Nici ploaia care s-a abătut asupra satului nu a putut alunga oamenii pe la casele lor. Lumea era dorită de un așa eveniment care, apropo, s-a desfășurat al doilea an consecutiv, după o pauză de cîteva zeci de ani.
Al doilea an sărbătoarea a avut loc în curtea boierească de altă dată, un loc plin de verdeață, care ascunde adevărate vestigii ale istoriei. ”Energia care persistă astăzi aici lasă urme cu adevărat dătătoare de viață acestui loc minunat”, a remarcat Damian Pîrlici. Anume la inițiativa dînsului a hramul a început să fie sărbătorit aici.
Mai spre seară, la Zberoaia era așteptată și conducerea raionului, dar și Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și al Familiei.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *