Loturi mari de cartofi pe piața din Ungheni

Imagine simbol: guraialomitei.com

Imagine simbol: guraialomitei.com
Imagine simbol: guraialomitei.com

Piata Agricola din Ungheni este inundata de cartofi din roada anului precedent si cartofi din recolta noua. Produsul este calitativ, calibrat, ambalat in saci de plasa a cite 15-25 kg. Cartofii noi (cei de import)sunt spalati, si sunt comercializati de intermediari. Fermierii mici si mijlocii vind cartofi cu ramasite de sol pe ei. Mai atractivi dupa exterior sunt cei de import, insa calitatile gustative lasa de dorit.
Necatind la oferta mare de cartofi preturile sunt foarte mari: cartofii din recolta anului precedent se comercializeaza la un pret mediu de 8,00 lei/kg, iar cei din recolta noua – cu 14,00 lei/kg. In anii precedenti, odata cu aparitia cartofilor noi preturile la cei vechi se micsorau. Anul acesta e un paradox, pretul la cartofi s-a majorat dupa sarbatorile de iarna si se mentine la acelasi nivel pina acum. Comparativ cu anul precedent pretul s-a majorat de 4 ori, iar la cartofii noi pretul s-a micsorat cu 13%. Pe piata din Edinet cartofii se vind cu 6,50 lei/kg (fata de anul trecut s-a majorat de 9,3 ori), la Balti – 5,50 lei/kg (majorare de 5,5 ori), Chisinau – 7,00 lei/kg (majorare de 3,5 ori), Cahul – 6 ,50 lei/kg (majorare de 4,3 ori). Cartofii noi se vind cu 12,00 lei/kg pe pietele din Balti si Chisinau (cu o majorare de 1,5 ori fata de anul trecut) si cu 10,00 lei/kg pe piata din Cahul (o majorare de 1,4 ori). Pe pietele din Romania (Constanta si Galati) cartofii vechi se vind cu 1,80 si respectiv 2,00 RON/kg, iar cei noi – cu 3,50 RON/kg. Pe pietele din Ucraina preturile sunt urmatoarele: Odesa – 1,80 UAH/kg pentru cartofii din anul trecut si 10,00 UAH/kg cei de anul acesta, Ismail – 2,80 si respectiv 10,00 UAH/kg, Kotovsk – 2,00 UAH/kg.
Reesind din situatia creata pe piata operatorii de piata nu pot prognoza pe viitor ce se va intimpla cu acest produs. Cert este faptul ca loturile de cartofi noi vor creste.
Sursa: AGROinform, Ungheni


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *