Pernele noastre de toate… nopţile

Imagine simbol: denydesign.bizoo.ro

Imagine simbol: denydesign.bizoo.ro
Imagine simbol: denydesign.bizoo.ro

V-aţi gîndit vreodată ce conţin pernele pe care dormim, pernele ce le-am primit în dar sau de pomană? Veţi zice, su siguranţă: „Pene”. Este adevărat, dar ce fel de pene?
„Nu orice pană este bună pentru perne”, susţine Segiu Scutaru, directorul SRL „Unfloria” din Ungheni, întreprindere ce se ocupă inclusiv cu curăţirea pernelor. Ideale sînt penele de gîscă sau de lebădă. De fapt, orice pene de la păsările ce nu se tem de apă sînt bune. În ultima perioadă însă, tot mai multe perne conţin pene de găină, de curcă, adică de păsări ce se tem de apă.
Ce se întîmplă ulterior? Peste cîţiva ani, aceste perne se îngrelează, iese din ele o mulţime de praf şi, oricît le-am scutura, praful continuă să persiste.
„Pana de găină sau de curcă are proprietatea de a putrezi, de a se descompune, de unde şi apare acest praf”, explică Sergiu Scutaru. Dînsul ne-a propus chiar un experiment: să luăm pene de găină, să le punem într-o pungă şi s-o lăsăm pe vreo doi-trei ani. Ulterior, dacă vom lua în mînă penele respective, vom observa cum se fărîmă.
Penele păsărilor ce nu se tem de apă sînt mult mai calitative şi mai bune. Totuşi, şi în acest caz pot apărea probleme. Cei ce le confecţionează, mai ales, în condiţii casnice, preferă să pună în ele şi puful.  “Să ştiţi că puful este cel mai prielnic incubator pentru bacterii”, spune Sergiu Scutaru.
Şi atunci? O soluţie ar fi, potrivit specialiştilor, spălarea, cel puţin o dată la doi ani, a pernelor. Este vorba de o spălare uscată, care poate fi efectuată doar într-o întreprindere specializată, care are la dispoziţie cele mai performante aparataje.
“Curăţarea uscată, spre deosebire de cea umedă, desparte puful şi penele de resturi pe care nici nu le-aţi imaginat să le întîlniţi în perne”, explică Sergiu Scutaru, subliniind, totodată:  “Curăţarea uscată este foarte productivă – întreg procesul se derulează în 10-45 minute, iar aplicarea ultravioletului la curăţare omoară bacteriile şi ciupercile periculoase ce trăiesc în interiorul pernelor”. În plus, va dispărea orice miros neplăcut.
Şi nici nu e foarte scump. Preţul pentru o asemenea procedură, inclusiv schimbarea coşului, variază între 50 şi 80 de lei, în funcţie de mărimea pernei şi complexitatea lucrărilor. În schimb, este asigurat un somn mult mai liniştit pe o pernă moale şi frumos mirositoare, care nu va provoca nici alergii, nici alte maladii.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *