Va fi restaurat încă un cimitir al ostaşilor români

Imagine simbol: timoteidinica.wordpress.com

Imagine simbol: timoteidinica.wordpress.com
Imagine simbol: timoteidinica.wordpress.com

În ziua de Ispas, trei preoţi au oficiat un serviciu divin pe locul unde cîndva a fost un cimitir militar, la marginea satului Peticeni. Acolo fuseseră înmormîntaţi 47 de ostaşi români căzuţi  în anul 1941, în luptele celui de al doilea război mondial.
În prezent, de fostul cimitir amintesc doar două cruci de lemn, instalate prin strădaniile a doi locuitori din Peticeni, Alexandru Melnic şi Petru Moraru. Un alt locuitor al Peticenilor, Nicolae Mardari, spune că îşi aminteşte bine cum conducătorii fostei gospodării agricole din partea locului au distrus ultimele două cruci de beton din cele 47 instalate cîndva la căpătîiul celor înhumaţi aici. Era copil şi păştea vacile cînd a văzut acel tablou sinistru.
După aceasta, pe fostul cimitir a fost constituită o brigadă de tractoare. În anii 90, terenul respectiv a fost vîndut actualului propietar,  Gheorghe Chiriac. Dînsul a permis, cu trei ani în urmă, la rugămintea unor săteni, să fie instalate cele două cruci de lemn, care amintesc acum de fostul cimitir militar de aici.
Se pare că în curînd cimitirul va fi, totuşi restabilit. Gheorghe Răileanu, primarul satului Tuzara, unde se află, documental, acest teritoriu, spune că deja consiliul comunal a adoptat o decizie prin care actualului proprietar i s-au repartizat circa doi ari de teren în altă parte, astfel ca acesta să permită, după stabiliea exactă  a locului mormintelor, amenjarea cimiitirului. „Noi ne-am implicat în aceste acţiuni cu cîţiva ani în urmă, după ce mai mulţi bătrîni din Peticeni ne-au semnalat despre existenţa, pe timpuri, a unui cimitir militar. Deja am înregistrat la Oficiul cadastral terenul cu pricina, pentru reinstaurarea crucilor distruse pe timpurile de restrişte comunistă. Urmează ca şi autorităţile române să se impllice activ în rezolvarea acestei situaţii,  ca lucrurile să revină în albia lor firească”, a mai precizat Gheorghe Răileanu.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *