O raritate în zilele noastre: de 25 de ani nu şi-a mai tăiat părul

Aliona Manole
În fotografie: Aliona Manole, mîndră de părul său

Aliona Manole
În fotografie: Aliona Manole, mîndră de părul său

La înălţimea-i de doar 160 de centimetri, Aliona Manole din Ungheni are o podoabă capilară cu o lungime de peste 100 de centimetri. E posibil să fie doamna cu cel mai lung păr din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi.
Ultima dată şi-a tăiat părul acum 25 de ani, pe vremea cînd era elevă în şcoala din satul său natal, Buşila Unghenilor. În cei 40 de ani ai săi, şi-a vopsit părul o singură dată. I-au trebuit atunci cinci cutii de vopsea, iar pentru lucru i-a plătit frizeriţei 300 de lei.
Şi-a făcut doar de două ori în viaţă o coafură – în ziua în care a fost mireasă şi în care a cununat. De atunci, nimeni, în nici o frizerie nu vrea să rişte şi să-i aranjeze părul. E prea mult de lucru şi e mult prea complicat.
Nu s-a gîndit niciodată să se tundă. Îşi face doar un breton, pe care şi-l aranjează cu grijă. Nu ar renunţa la podoaba sa capilară nici în ruptul capului. „Nu-mi imaginez cum aş arăta cu părul scurt. Lumea s-a obişnuit aşa cu mine. Cred că, dacă mi-aş tăia, într-o bună zi, părul, nu m-ar mai recunoaşte nimeni, nu aş mai fi eu”, spune.
Cum ar putea să şi-l taie, dacă, oriunde se duce, toţi întorc capul în urma ei? Deja este obişnuită ca persoane străine să se apropie de ea şi să o întrebe despre podoaba ei capilară. Se simte mai specială, mai altfel.
Zice că părul ei nu este deloc pretenţios. Îl spală o dată în săptămînă, iar dimineaţa nu simte nici un fel de discomfort cînd îl piaptănă. Îl poartă mai mult împletit. Niciodată nu a fost curioasă să ştie ce lungime are. L-am măsurat împreună. Mai exact, i-am măsurat gîţa – avea 98 de centimetri, ceea ce înseamnă că, dacă ar fi fost despletit, cel mai lung fir de păr ar fi avut circa 115 centimetri.
Cînd are mai mult timp liber, Aliona Manole îşi răsfaţă părul într-o baie cu plante medicinale. În rest, singură şi-l spală, singură şi-l piaptănă, singură şi-l împleteşte. „Sînt deja atîţia ani la mijloc, m-am obişnuit”, spune.
Aliona Manole este asistentă medicală la Spitalul raional din Ungheni. Fiind cadru medical, ştie mai bine decît oricare altul ce înseamnă un păr frumos, dar şi sănătos.
UNGHENI | Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *