E simplu şi frumos să donezi sînge

În fotografie: El deja a salvat o viaţă

În fotografie: El deja a salvat o viaţă
În fotografie: El deja a salvat o viaţă

De Ziua mondială a donatorului, marcată anual pe 14 iunie, cele trei spitale raionale din Ungheni, Nisporeni și Călărași vor organiza o zi a ușilor deschise pentru cei ce doresc să doneze din sîngele lor pentru a salva o viaţă. De fapt, nu este unica zi de acest gen. Doritorii pot veni, în oricare din cele trei instituții medicale din regiune, în fiecare zi de luni și vineri ale săptămînii. Vor fi examinaţi şi, dacă nu au contraindicaţii, li se va preleva sînge, între 400 şi 500 de grame.
UNGHENI
Circa o mie de litri de sînge se colectează anual de la donatorii din raionul Ungheni. Deşi pare o cifră impresionantă, Maria Rotaru, medicul-șef adjunct al Spitalului raional, susține că această cantitate de sînge nu a fost niciodată prea multă pentru spital. ”Sîngele este un preparat foarte costisitor, dacă l-am transforma în bani, deși el nu se vinde, nici nu se cumpără nicăieri. Astfel,  nu are preț şi se dă doar de la inimă la inimă”, spune dînsa, subliniind totodată: ”Ar fi bine ca lumea să conștientizeze acest lucru și să vină să doneze sînge nu doar atunci cînd e în pericol o rudă sau o persoană apropiată, ci la o chemare a inimii”.
Potrivit datelor oferite de către Maria Rotaru, în primele cinci luni ale anului curent, au venit șă doneze sînge doar 963 de persoane din raion. De notat că numărul planificat de donatori pentru anul curent este de 2682. ”Deşi spitalul este asigurat în permanență cu o cantitate necesară de sînge, noi trebuie să compensăm cheltuieliele de prelucrare a acestuia prin prelevarea unor noi cantităţi”, a explicat dînsa. Iar cheltuielile sînt mari – circa 750 de lei pentru o „porţie” de sînge.
NISPORENI
Speranțe mari îşi fac pentru Ziua donatorului și medicii de la Spitalul raional Nisporeni, care aveau la activ, pe data de 3 iunie, 597 de donatori înregistrați, planul pentru anul 2013 fiind de  1506 donatori. ”Cu părere de rău, voluntariatul printre donatori este un lucru rar întîlnit în practica noastră”, a declarat pentru ”Expresul” Tatiana Moraru, consilier la Cabinetul de educație pentru sănătate și modul sănătos de viață din cadrul Spitalului raional Nisporeni.  Potrivit dînsei, nisporenenii, de cele mai dese ori, vin să doneze sînge doar la prima chemare a rudelor sau apropiaților și nicidecum nu se grăbesc să răspundă chemărilor oamenilor în halate albe.
Pentru ziua de 14 iunie, la Secția de transfuzie a sîngelui a Spitalului raional Nisporeni donatorii vor fi aşteptaţi de o echipă formată din cinci medici. ”Avem o sală luminoasă, fotolii confortabile, condiții foarte bune, numai de-ar veni lumea să doneze sînge”, a încheiat Tatiana Moraru.
CĂLĂRAȘI
Silvia Bobescu, șefa Spitalului raional Călărași, a declarat pentru ”Expresul” că, pentru acest an, instituția medicală pe care o administrează are un plan de donatori ce numără 1776 de persoane. Pînă la finele lunii mai, reuşiseră să doneze sînge 639 de călărășeni, dintre care 190 au făcut acest lucru în bază de voluntariat. Silvia Bobescu s-a declarat satisfăcută de realizarea respectivă, menţionînd că personalul medical se va strădui și în continuare să promoveze voluntariatul în rîndurile cetățenilor.
Dînsa a ţinut să ne ofere şi zece motive pentru care trebuie să donăm sînge.
1.Sîngele donat poate contribui la salvarea vietii unui nou-născut, unei mame, unui tată, unui frate sau surori. O donaţie de sînge poate salva chiar trei vieti.
2. Sîngele donat va fi întotdeauna necesar si poate fi de folos chiar cuiva apropiat.
3. Sîngele reprezinta un dar nepreţuit, care nu poate fi cumpărat cu bani.
4. E ceva ce poate fi oferit  „din inimă”.
5. E un mod de a fi admirat de cei din jur pentru gestul făcut.
6. E un mod de a arăta că eşti receptiv la suferinţele altor oameni.
7. Donînd sînge, intri în familia mare a donatorilor. Poţi fi sigur că vei fi ajutat cînd va fi nevoie.
8. Procedura de donatie e simplă, rapidă şi inofensivă. Îţi ia doar o jumătate de oră.
9. E un lucru demn de urmat, uman, corect, care nu cere un efort mare pentru a-l efectua.
10. Vei păşi mai uşor după donare, vei fi mai „uşor” cu aproape jumătate de kilogram.
Ca să mă conving că doctorii au dreptate, am decis să donez personal singe. Vă asigur: e simplu şi frumos. Merită să salvezi viaţa unui om!
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *