Urmele gloanţelor în biserică – de aproape 70 de ani

În fotografie: Peretele bisericii, găurit de gloanţe

În fotografie: Peretele bisericii, găurit de gloanţe
În fotografie: Peretele bisericii, găurit de gloanţe

Deși au trecut 68 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial, urmele gloanţelor se mai păstrează şi acum în biserica din satul Condrătești.
„Rușii erau în biserică, iar nemții – pe dealul de la Curtoaia. Au fost mari lupte. Și azi au rămas în biserică pereți borteliți de gloanțe și schije de la obuze…Ce frică au mai tras sărmanii oameni”, povesteşte Ion Bodrug, un bărbat din partea locului. „Pe dealul Curtoaiei au murit mulți soldați… Acolo a fost cîndva și un cimitir. Am dat şi eu odată, săpînd niște nisip pe acolo, de un craniu”, continuă dînsul. Zice că nimeni nu a avut grijă de acele morminte și, cu timpul, ele s-au nivelat, făcîndu-se una cu pămîntul.
Ecoul războiului însă nu s-a stins. Localnicii spun că, pînă nu demult, pe dealurile din jur se tot auzeau bubuituri. Explodau munițiile rămase prin acele locuri. Iar prin pădurea de la Curtoaia se mai observă foarte bine tranşeele săpate de nemți.
Într-o cămară a bisericii din sat, peretele, de sus pînă jos, e găurit de gloanţe. Nimeni nu l-a reparat. Aşa, probabil, a vrut Dumnezeu: ca acel loc să le amintească oamenilor de grozăviile celui de-al doilea război mondial, de luptele crîncene, care au luat vieţile a mii de tineri nevinovaţi. Şi acum gratiile de fier de la geam sînt îndoite. „Ne bucurăm că a scăpat biserica noastră nevătămată din război, că toate icoanele s-au păstrat. Unele dintre ele sînt chiar de la început aici”, spune preoteasa Maria Ceban. Biserica de la Condrăteşti a împlinit, în toamna anului trecut, exact 100 de ani.
UNGHENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *