Curios | Cînd vom mai sărbători Paștele la 5 mai?

Imagine simbol: danublog.com
Imagine simbol: danublog.com

Știați că cel mai timpuriu Paște poate avea loc la 4 aprilie, iar cel mai tîrziu la 8 mai? Anume între aceste date, an de an, își face loc cea mai mare sărbătoare religioasă, Învierea Domnului Isus Hristos, care se serbează în prima duminică după ce apare luna plină, în urma echinocțiului de primăvară de la 21 martie.
Deși calcularea datei Paștelui este destul de complicată, ea totuși nu este imposibilă. De aceea, astăzi la dispoziția fiecărui creștin pot sta calendare fel de fel cu datele Paștelui pentru zeci și chiar sute de ani înainte. De un calendar de așa fel am dat și noi pe site-ul crestinortodox.ro, în care se arată datele Învierii din 1961 pînă-n 2118. Impresionant, nu?
Așadar, iată ce am descoperit:
Cel mai timpuriu Paște a fost sărbătorit, de la 1961 încoace, pe 4 aprilie – în 2010. La aceeași dată va fi sărbătorit și în 2105.
Cel mai tîrziu, Paștele a fost sărbătorit pe 8 mai – în 1983, Pe 8 mai va mai fi sărbătorit și în anul 2078.
Începînd cu anul curent și pînă-n 2118, creștinii ortodocși își vor spune, în luna mai, ”Hristos a înviat!” de 20 de ori. În acest an au făcut-o pe 5 mai. Tot pe 5 mai vor mai sărbători Învierea Domnului în anul 2097, apoi în 2108.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *