Despre socialism, comunism şi intelectualitate

Lazar Buzut Imagine: europalibera.org

Lazar Buzut Imagine: europalibera.org
Lazar Buzut
Imagine: europalibera.org

„Cînd scriam referate, începeam cu Partidul Comunist, cu leninismul şi o făceam din convingere. Aşa credeam. ​​Să nu fim strîmbi la gîndire. Din intelectualitate făceau parte şi comunişti, şi pionieri. Pentru că ştiţi ce este comunismul sovietic? Este un fel de praf, de colb, de zoaie… care se lipeşte de haină, oricît de frumoasă ar fi haina ceea… Şi nu cred că haina e vinovată… E vinovată împrejurarea, circumstanţele”.
Sînd destăinurile profesorului Lazăr Buzut din Nisporeni, făcute în cadrul unui interviu acordat recent postului de radio “Europa Liberă”.
Potrivit dînsului, cei ce au fost comunişti pe vremuri, mai ales din rîndurile intelectualităţii, nu ar trebui să fie condamnaţi prea tare. “O bună parte dintre ei au studiat din interior ceea ce se numeşte „sovietic”, ceea ce se numeşte comunism. Dacă nu erau ei, cine ştie cum am fi văzut noi astăzi prin ce am trecut. Ei sînt, probabil, principalii care le-au ajutat celorlalţi, mai simpli, să înţeleagă ce a fost comunismul”, explică profesorul.
Referindu-se la socialism, Lazăr Buzut susţine că acesta este bun atunci cînd şi abordările sînt pe măsură. Nu e vorba de socialismul sovietic, care “a distrus imaginea adevărată a socialismului”. E vorba de acel socialism, instaurat în Ţările scandinave, unde nivelul de viaţă este printre cele mai înalte de pe glob, au transport aproape gratuit, medicină gratuită, învăţământ gratuit.
Peste ani, dînsul recunoaşte că, indifferent de vremuri şi regimuri, întotdeauna a trăit cu “sentimentul de apartenenţă la frumoasa ţară care se cheamă România…”.
Nu a reuşit nici comunismul sovietic, nici cel al lui Voronin să distrugă intelectualul din Lazăr Buzut, care vine acum cu un sfat: “Ar trebui să alegem grîul de neghină. Şi apoi, pentru viitorul nostru este normal, este util să punem accentele acolo unde trebuie”.
NISPORENI | Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *