Vera Tăbăcaru: ”Sînt o femeie fericită și împlinită”

Vera Tăbăcaru
În fotografie: Vera Tăbăcaru

Vera Tăbăcaru
În fotografie: Vera Tăbăcaru

Este doctor, ocupă un post de conducere, dar mai presus de toate, este femeie, soție, mamă și, mai nou, bunică. Așa se autodescrie Vera Tăbăcaru, șefa Centrului Medicilor de Familie din Nisporeni.
Astăzi cînd privește în urma timpului ce a trecut, dînsa conștientizează faptul că este, totuși, o femeie puternică, care a obținut tot ce și-a dorit prin muncă și iar muncă. ”Nimic nu mi s-a dat ușor. În schimb, știu a aprecia ceea ce am obținut cu atîta greu”, recunoaște dînsa.
Vera Tăbăcaru, doctorul
Și-a dedicat medicinei cea mai mare parte din viață. Timp de zece ani, a ajutat să vină pe lume sute de copii la maternitatea din Nisporeni, activînd în calitate de moașă. Nu a mers la universitate odată cu cei de vîrsta ei. Totuşi, visul ei de a deveni doctor a fost atît de puternic, încît a făcut-o să nimerească pe băncile Universității de medicină la 28 de ani. Nu a simțit nimic din farmecul studenției, avea deja familie, un copil și, în plus, muncea în cîteva locuri.
Toate au rămas în trecut. Astăzi, nu regretă alegerea făcută. Medicina a pus stăpînire pe familia Verei Tăbăcaru aproape totalmente, soțul și fiica împărtășind aceeași profesie.
Vera Tăbăcaru- conducătoarea
Se consideră o șefă înțelegătoare. Uneori chiar i se reproșează că ar trebui să fie mai severă. ”Așa-i firea mea, știu să iert și să înțeleg omul”, spune dînsa. Deși conduce Centrul medicilor de familie din Nisporeni deja de cinci ani, Vera Tăbăcaru a reușit să învețe multe din experiența trăită, iar lecția pe care a însușit-o cel mai bine este de a răspunde cu bine chiar și la faptele rele. Se mîndrește cu colegii ei, se simte aici ca acasă, iar inima-i tresare de bucurie atunci cînd îi reușește să mai convingă un medic tînăr să vină la Nisporeni pentru a activa.
Vera Tăbăcaru – soție, mamă și bunică 
A dat viață unui copil, dar a crescut și a educat doi: un băiat și o fată. Nici astăzi nu poate explica cum a decis, totuşi, să înfieze un copil, avîndu-l pe al ei acasă. Știe doar că a fost o pornire din inimă. Își amintește ca acum: era seara de Crăciun al anului 1986, iar ea a asistat  nașterea unei fetițe. ”Atît de frumoasă era, cu o piele roz de trandafir… O bombonică de copil”, povestește, emoționată, Vera Tăbăcaru.
În acea seară, totul a decurs normal, fără complicații. Dar… Cînd a revenit la serviciu, peste o zi, a aflat că femeia îşi abandonase fetița și a plecat. Imediat a hotărît că ea îi va deveni mamă acelei copiliţe. Peste ani, fata a aflat istoria venirii sale pe lume, a mers să-şi cunoască mama biologică și… s-a reîntors la mama care a crescut-o și educat-o. ”Copiii mei sînt bogăția mea”, recunoaște Vera Tăbăcaru, astăzi bunică a trei nepoței cu care se mîndrește enorm.
Încercările vieții poate că ar fi doborît-o, dacă nu ar fi avut pe umerii cui să se sprijine. Este vorba de soțul ei, despre care dînsa vorbește cu mult respect. ”Am avut noroc de un soț gospodăros. Deși sîntem ambii medici, acasă avem de toate: și vacă, și capră, și păsări, şi albine”, spune. Recent, şi-au construit şi o sera de legume.
În final
“Astăzi pot spune cu certitudine: sînt o femeie fericită și împlinită”, a punctate, cu multă satisfacţie, Vera Tăbăcaru.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *