Locuri de muncă sînt. De-ar fi dorinţă de a munci

Imagine simbol / Sursa: www.citynews.ro

Imagine simbol / Sursa: www.citynews.ro
Imagine simbol / Sursa: www.citynews.ro

Numărul şomerilor din regiunea Ungheni – Nisporeni – Călăraşi este în scădere. Cel puţin, aşa au declarat şefii agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă din cele trei raioane. Instituţiile respective dispun şi de informaţii privind locurile vacante din regiune – în unele cazuri, multe, în altele – puţine de tot. Salariile care sînt promise pentru doritorii de a le ocupa variază între 800 şi 3000 de lei.
UNGHENI
La finele lunii februarie, la Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă de aici erau înregistrate 148 de locuri vacante. Partea leului vizau industria uşoară. Sînt la mare căutare cusătoresele, fiind anunţate circa 100 de locuri vacante în acest domeniu. Fusese anunţat şi un loc vacant de tehnolog, iar altul – de inginer. Doar pentru aceste două e nevoie de studii superioare. În rest, poţi să te angajezi avînd studii medii generale sau profesionale.
Vasile Bulubica, şeful Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă Ungheni, susţine că agenţii economici nu-şi prea anunţă locurile vacante de contabili, economişti, jurişti sau alte specialităţi pe care poţi să le obţii doar în universităţi. „În aceste cazuri, ei se descurcă singuri, fără ajutorul nostru”, spune dînsul. Nici specialiştii cu studii superioare nu prea apelează la Agenţie pentru a-şi găsi un loc de muncă. Vin, cel mai frecvent, persoanele cu studii gimnaziale, dar şi cele trecute de vîrsta de 40 de ani. „Cu părere de rău, cei trecuţi de vîrsta tinereţii au tot mai puţine şanse de angajare, pentru că managerii de întreprinderi caută, în mare parte, tineri specialişti”, afirmă Vasile Bulubica.
În 2012, prin intermediul Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă Ungheni, au fost plasate în servicu 686 persoane, din cele 2415 aflate în evidenţă.
NISPORENI
Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din Nisporeni înregistrase, la finele lunii februarie, doar 23 de locuri vacante, dintre care cinci puteau fi ocupate de persoane cu studii superioare. Este vorba de: consultant vînzări, specialist în încorporare, specialist în relaţii cu publicul, poliţist, contabil. Erau anunţate vacante şi cîteva posturi de: secretar, operator la calculator, electrogazosudor, sudor, mecanic. Pentru acestea era nevoie de oameni ce au studiat într-un colegiu sau într-o şcoală profesională. Chiar şi pentru cei care nu au reuşit să înveţe o meserie existau oferte – de vînzător sau muncitor auxiliar.
Potrivit Olgăi Batîru, specialist pentru ocuparea forţei de muncă, în 2012 au beneficiat de serviciile Agenţiei 770 şomeri faţă de 810 înregistraţi în 2011. „În comparaţie cu anii precedenţi, numărul şomerilor a scăzut, ceea ce denotă că pe piaţa forţei de muncă sînt locuri vacante corespunzătoare profesiei şi instruirii doritorilor”, a explicat dînsa.
CĂLĂRAŞI
149 de locuri vacante – atîtea erau înregistrate la Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din Călăraşi la data de 18 februarie. Cele mai multe, 55 la număr – pentru postul de cusător sau croitor. Erau anunţate posturi vacante şi de contabil-şef, casier, economist, inginer, inspector, manager, ordonator judiciar…
Cel mai simplu, se pare, e să-şi găsească un loc de muncă cei cu pretenţii mici, care au doar  studii secundar-profesionale. Astfel, erau vacante posturi de:  barman, brutar, bucătar, chelner, controlor, electrogazosudor, lăcătuş, manichiurist, mecanic. A fost înregistrat şi un post vacant de şef de poştă sau de asistentă mediacală.
Potrivit şefei Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă Călăraşi, Tamara Diaconov, numărul şomerilor este în descreştere. Cel mai des se adresează tinerii care nu au posibilitatea să obţină o profesie. „Noi le propunem cursuri de calificare profesională, reieşind din ceea ce se solicită pe piaţa muncii, astfel ca ulteiror ei să-şi poată găsi un loc de muncă mai simplu”, a accentuat dînsa. Şi totuşi, mulţi se adresează la Agenţie nu pentru a fi angajaţi în cîmpul muncii, ci pentru a beneficia de ajutor de şomaj.
Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *