Şomerii din Nisporeni s-au apucat de învăţat

Imagine simbol : bihon.ro

Imagine simbol : bihon.ro
Imagine simbol : bihon.ro

Nu au avut nevoie de proiecte finanţate de donatori străini. Le-a fost suficientă dorinţa şi entuziasmul. Săptămîna trecută, Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă Nisporeni a organizat un seminar cu cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
Peste 20 de persoane au învăţat cum să întocmească un Curriculum Vitae, o scrisoare de intenţie, o cerere de angajare, au învăţat cum să se comporte în timpul unui interviu de angajare. „Agenţia are ca obiectiv principal informarea şi consultarea populaţiei, oferindu-le servicii de mediere a muncii, cursuri de calificare şi recalificare profesională, cît şi asistenţă la plasarea în cîmpul muncii a şomerilor”, a declarat Olga Batîru, specialist pentru ocuparea forţei de muncă, pentru un post de televiziune local.
Seminarul de săptămîna trecută a adus în prim-plan nu doar problemele cu care se confruntă şomerii la angajare, ci şi soluţiile posibile. Acum, urmează ca participanţii să pună în practică ceea ce au învăţat.
Potrivit specialiştilor, cauzele cele mai frecvente ale şomajului la Nisporeni sînt: lichidarea sau reducerea de unităţi într-o întreprindere, încetarea activităţii unei întreprinderi, constatarea faptului că salariatul nu corespunde funcţiei deţinute sau a revenit de peste hotarele ţării şi este  în căutare activă a unui loc de muncă corespunzător. „În cazul în care şomerii nu sînt satisfăcuţi de propunerile noastre în ceea ce priveşte un loc de muncă, noi încercăm să-i direcţionăm spre o recalificare profesională”, a mai spus Olga Batîru. Astfel, urmare a îndreptărilor date de către Agenţie, urmează cursurile de formare profesională 33 de persoane, cele mai solicitate profesii fiind de: frizer, bucătar, lăcătuş auto, tencuitor, lăcătuş instalator tehnică sanitară. Toţi sînt instruiţi la şcolile de profesii din Chişinău, beneficiind de burse şi cazare gratuită.
„În comparaţie cu anii precedenţi, numărul şomerilor a scăzut, fapt ce denotă că pe piaţa forţei de muncă există locuri de muncă, în corespundere cu profesia şi instruirea doritorilor”, a menţionat, la final, Olga Batîru.
De notat că, de la începutul anului curent, la Nisporeni au fost înregistraţi 152 de şomeri.
NISPORENI | Natalia Junghietu 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *