Cu gîndul şi cu fapta la minori

probatiune
Imagine simbol: echitate.wordpress.com

probatiune
Imagine simbol: echitate.wordpress.com

Pentru că probaţiunea este încă un serviciu puţin cunoscut în Republica Moldova, pentru că numărul minorilor aflaţi în evidenţa Biroului de probaţiune Nisporeni creşte îngrijorător, specialiştii de aici au decis să desfăşoare lecţii în instituţiile de învăţămînt preuniversitar din raion.
Acestea au început în luna februarie şi vor continua pînă în mai. Astfel, copiii au posibilitatea să se familiarizeze cu un subiect mai puţin familiar pentru ei: „Probaţiunea în privinţa minorului aflat în conflict cu legea penală”.
Startul a fost dat pe 26 februarie, la Liceul ”Ştefan cel Mare” din oraşul Nisporeni. Elevilor li s-a explicat ce înseamnă probaţiune – este o modalitate de sancţionare a celor certaţi cu legea. Comportamentul persoanelor învinuite, inculpate sau condamnate este  monitorizat, se acordă asistenţă individuală, se încearcă orientarea persoanelor respective spre un mod de viaţă corect. Nu e simplu deloc. Dar scopul este nobil: corectarea şi reeducarea persoanelor care au comis infracţiuni şi reintegrarea celor condamnaţi în societate.
Tînăra generaţie de la Liceul “Ştefan cel Mare” a luat cunoştinţă şi de modalităţile de organizare a Biroului de probaţiune. S-a vorbit şi despre factorii ce pot preveni evoluţia unui minor spre delincvenţă, printre aceştia numărîndu-se şi prevenirea violenţei în şcoală.
“Ne-am propus să informăm copiii cu vîrsta de 14-15 ani despre reducera infracţionalităţii în rîndul minorilor. Am încercat să-i facem să înţeleagă că trebuie să-şi valorifice timpul liber prin diferite activităţi extraşcolare”, a spus Elena Prodan, şefa Biroului de probaţiune Nisporeni Dînsa s-a declarat satisfăcută de rezultat, remarcînd: “Atît profesorii, cît şi elevii, au rămas impresionaţi de cele auzite, spunîndu-ne, la final, că au învăţat lucruri noi care deja îi fac să se gîndească altfel la comportamentul pe care îl adoptă, ceea ce nu face decît să ne bucure enorm”.
“Sperăm că, datorită acestor lecţii, numărul infracţiunilor comise în rîndul minorilor se va micşora. Se va reduce şi numărul copiilor aflaţi în conflict cu legea”, a remarcat, la final, şi Tatiana Balan, consilier superior de probaţine pe minori.
La ora actuală, în evidenţa Biroului de probaţiune Nisporeni se află opt minori.
NISPORENI |Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *