Încă o dată despre tuberculoză

tuberculoza
Fotografie din arhiva redacţiei Expresul

tuberculoza
Fotografie din arhiva redacţiei Expresul

Chiar dacă situaţia în ceea ce priveşte tuberculoza s-a stabilizat puţin în raionul Ungheni, problema rămîne a fi în continuare una specială pentru sanătatea publică şi, implicit, pentru economie.
Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă de durată medie, care şi-a făcut viză de reşedinţă în ţările cu un nivel de dezvoltare scăzut, bîntuite de crize social-economice, şomaj, migraţie masivă a populaţiei, finanaţare insuficientă a programelor de sanătate.
Deşi au trecut peste o sută de ani de la descoperirea agentului patogen al tuberculozei, această maladie rămine o problemă medicală şi socială de importanţă  vitală.
Puţină statistică
În lume, în fiecare secundă, o persoană este infectată cu bacilul Koch; la fiecare 4 secunde – o persoană se imbolnăveşte de tuberculoză, iar la fiecare 10 secunde – un bolnav de tuberculoză decedează.
Nu întîmplător, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat situaţie excepţională globală în privinţa tuberculozei. Trebuie să se ştie că, în cazul în care nu se tratează, un bolnav de tuberculoză pulmonară, microscopic pozitiv, infectează anual 10-15 persoane. Îngrijorător este faptul că 80% din victimele tuberculozei sînt persoane tinere, cu vîrsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani, active din punct de vedere socio-economic.
În pofida măsurilor întreprinse, continuă să crească incidenţa şi mortalitatea prin tuberculoză. Pentru că se adresează tîrziu la medic, jumătate dintre pacienţi nimeresc în instituţiile medico-sanitare cu forme avansate de tuberculoză, ce necesită un tratament mai îndelungat şi, corespunzător, mai costisitor. În cazul în care bolnavul nu este depistat şi tratat în timp util, porgnoza este sumbră. Înt-un an şi jumătate sau doi, maladia progresează, se dezvoltă diferite complicaţii, după care parvine decesul.
Strategii şi măsuri pentru stoparea tuberculozei
Situaţia creată a dus la elaborarea unei noi strategii privind controlul tuberculozei, recomandată de OMS. Aceasta a fost aplicată în peste 100 de ţări ale lumii şi e cunoscută sub denumirea de strategie DOTS. În anul 1993, Banca Mondială a recunoscut acest program ca unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere economic. DOTS a fost implementat în R. Moldova în 2004.
Ulterior, în mai multe raioane au fost create centre comunitare de suport al bolnavilor de tuberculoză, acestea fiind finanţate din Fondul internaţional de politici şi strategii în sănătate. Un astfel de centru a fost deschis şi la Ungheni. În atribuţiile acestuia intră: suportul social, psihologic şi de tratament al pacienţilor cu tuberculoză, suportul psihologic al familiei pacientului, conlucrarea cu administraţia publică locală, cu asistenţii sociali şi poliţiştii de sector privind supravegherea şi tratamentul pacienţilor respectivi.
Reţineţi
Primordial în tratamentul şi supravegherea tuberculozei este adresarea la timp la medic în cazul apariţiei primelor simptome: tuse mai mult de două săptămîni, scăderea bruscă în greutate, pierderea poftei de mîncare, transpiraţiile abundente, apatia.
În acest caz, adresarea la medic şi examenul medical ulterior ar permite diagnosticarea precoce a maladiei, ceea ce ar uşura tratamentul ei. De notat că tratamentul tuberculozei este foarte costisitor şi de lungă durată, în dependenţă de stadiul de depistare a bolii. În prezent, în Republica Moldova tratamentul este gratuit, fiind asigurat de către stat. Pacienţii ce se află în tratament beneficiază de suport alimentar, bănesc, achitarea transportului pentru deplasarea la medic, în dependenţă de situaţie şi faza bolii.
Cu cît boala este depistată mai devreme, cu atît mai uşor şi de scurtă durată este tratamentul.
Sfaturi
Gîndiţi-vă la propria sănătate, adoptaţi o atitudine conştiincioasă faţă de ea, efectuaţi regulat examenul medical profilactic, inclusiv radiografia.
În incinta Serviciului pneumo-ftiziologic poate fi făcută de urgenţă şi analiza sputei la micobacteria tuberculozei.
Dacă doriţi să fiţi sănătoşi, vizitaţi regulat medicul dumneavoastră de familie sau adresati-vă direct medicului specialist pneumolog, ftiziopulmonolog sau la Centrul comunitar de suport al bolnavilor cu tuberculoză, care se află în incinta dispensarului antituberculos din Ungheni.
Pe 24 martie, anual, în lume este marcată Ziua de combatere a tuberculozei. E un bun prilej de a vorbi o dată în plus despre această maladie, de a atrage atenţia oamenilor asupra pericolului pe care-l are şi a-i face să înţeleagă că trebuie să se gîndească mult mai mult la propria sănătate, dar şi la sănătatea celor din jur.
Centrul comunitar de suport al bolnavilor cu tuberculoză


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *