Sătenii încep să înţeleagă: doar împreună îşi vor rezolva problemele

Satul Seliște, Nisporeni.
Satul Seliște, Nisporeni. Sursa: localitati.casata.md

Satul Seliște, Nisporeni.
Satul Seliște, Nisporeni. Sursa: localitati.casata.md

Primarul de Selişte, Victor Ivanov, aflat la primul său mandat, a descoperit cheia succesului. “Important este să nu-i dezamăgeşti pe oameni, căci numai împreună cu ei poţi realiza lucruri frumoase”, a declarat dînsul pentru “Expresul”.
Anul trecut, împreună cu un grup de oameni inimoşi din Selişte, a reuşit să repare un drum important din sat cu o lungime de circa jumătate de kilometru, chiar dacă obţinuse din bugetul de stat o subvenţie de numai 100 de mii de lei în acest scop.
“Iniţial, porţiunea pe care urma s-o reparăm era de 225 de metri. Doar pentru aceasta ne ajungeau banii transferaţi din bugetul de stat. Am făcut un apel către locuitorii a două mahale şi le-am spus: va fi reparat drumul din mahalaua în care oamenii vor aduna mai mulţi bani”, povesteşte primarul. Oamenii au înţeles şi s-au pus pe treabă.
Una dintre mahale s-a oprit la 10 mii de lei. Cealaltă a ajuns să adune 75 mii de lei. Acum, pe acolo trece un drum “chiar foarte bun”, vorba primarului Victor Ivanov.  Cea mai mare satisfacţie a edilului însă este faptul că sătenii încep să conştientizeze faptul că, doar atunci cînd se vor implica şi ei, vor reuşi să rezolve multiplele probleme cu care se confruntă. Or, bugetul primăriei e mult prea mic ca să facă faţă tuturor necesităţilor.
“Am rămas plăcut suprins de activismul oamenilor. De atîtea ori au fost minţiţi, încît nu prea credeam că îi voi putea convinge să se implice din nou”, a recunoscut dînsul. Iată că a putut să-i convingă, fiind susţinut şi de un grup de localnici entuziaşti.
Victor Ivanov a dorit să-şi împărtăşească experienţa şi cu alţii, astfel că a depus un dosar în acest sens la concursul “Cea mai bună acţiune de implicare a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor”, organizat de Asociaţia Presei Independente din Moldova. Nu se ştie dacă va obţine sau ba vreun premiu. “Importantă este participarea”, ne-a spus. E şi un exemplu pentru cetăţeni: să nu stai niciodată într-o parte.
În scurt timp, primarul vrea să iniţieze la Selişte o nouă campanie de implicare cetăţenească. De data aceasta, pentru a aduce apa dătătoare de viaţă în fiecare casă. “Oamenii vor fi proprietarii conductelor de apă. Vreau ca ei să ştie şi să înţeleagă acest luru”, a mai spus dînsul.
NISPORENI | Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *