Salvarea plantelor udate în exces

Imagine simbol / Sursa: www.infocasasigradina.ro

Imagine simbol / Sursa: www.infocasasigradina.ro
Imagine simbol / Sursa: www.infocasasigradina.ro

Cu toate că apa constituie un element esenţial pentru ca plantele dumneavoastră să crească şi să supravieţuiască, excesul ei le poate cauza multe probleme. În primul rînd, poate putrezi rădăcina şi, în consecinţă, planta moare. Dacă situaţia însă este remediată la timp, mai există şanse ca planta să fie salvată.
În cazul în care constataţi că o plantă a fost “adăpată” prea mult, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să scoateţi planta din recipientul respectiv, deoarece solul, fiind foarte umed, îi dăunează. Dacă rădăcinile ei au încă un aspect sănătos, aşezaţi planta cu rădăcina pe un strat gros de hîrtie, astfel ca apa să se scurgă.
Dacă însă rădăcinile au porţiuni maro (cafenii) şi/sau siropoase, este necesar să faceţi urgent anumite operaţiuni.
Începeţi prin spălarea uşoară a pămîntului de pe rădăcinile plantei. Luaţi apoi un cuţit ascuţit şi tăiaţi cu grijă porţiunile de rădăcină de culoare maro sau cele siropoase. De obicei, rădăcinile sănătoase sînt ferme şi au culoarea albă.
După curăţirea completă, puneţi planta într-un recipient cu pămînt proaspăt şi doar umeziţi solul. Verificaţi frunzele şi eliminaţi orice element moale, mucegăit, cu miros urît sau cu consistenţă siropoasă. Nu vă îngrijoraţi atunci cînd planta rămîne cu mai puţine frunze, pentru că, în curînd, îi vor creşte altele noi.
Aveţi grijă în continuare ca planta să nu fie udată peste măsură. Este foarte indicat să cunoaştem nevoile de apă ale fiecărei plante în parte. Se ştie, de exemplu, că un cactus nu are nevoie, pe timp de iarnă, de apă. Şi celelalte plante au nevoie de mai puţină apă decît vara, cînd temperaturile sînt foarte mari.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *