Problema majoră a sectorului de sănătate de la Nisporeni

Imagine simbol / Sursa: uconnwelcomemat.wordpress.com

Imagine simbol / Sursa: uconnwelcomemat.wordpress.com
Imagine simbol / Sursa: uconnwelcomemat.wordpress.com

Nisporeniul continuă să se confrunte cu o lipsă acută de cadre medicale. Acest lucru se resimte în toate instituțiile de profil din raion. Reprezentantul Ministerului Sănătăţii, Galina Moraru, dar şi reprezentanţii Agenției Teritoriale Ungheni a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, prezenţi la ședința de bilanț a activității instituțiilor de sănătate din Nisporeni, pe 28 februarie, s-au arătat îngrijorați de situația creată.
”Nu putem vorbi despre o calitate înaltă a serviciilor medicale în condițiile în care acoperirea cu asistenți medicali primari este de doar 50%,  iar la Serviciul de urgență medicală situaţia e şi mai gravă – aici lucrează doar 15% din numărul necesar de cadre medicale”, a declarat Galina Moraru. Pe de altă parte, dînsa a ținut să sublinieze că nu se îndoiește de profesionalismul medicilor nisporeneni, dar trebuie găsite soluții la problemele existente, deoarece acestea influenţează asupra indicatorilor ce țin de controlul profilactic, mortalitatea populației la domiciliu și altele. ”Cifrele expuse ar trebui să ne pună pe toți în gardă. Reieșind din situația creată, eu cred că aici ar trebui să se implice nu numai specialişti din sectorul de sănătate, dar și din cel social, și din administrația publică locală”, a conchis reprezentanta Ministerului Sănătății.
La rîndul lor, șefii instituțiilor medicale din Nisporeni au venit cu un set de propuneri către oficialul sosit din Chişinău, printre care: direcționarea obligatorie a tinerilor specialiști, absolvenţi ai Universităţii de medicină ”Nicolae Testemițeanu” din Chişinău, în localitățile rurale, unde să activeze cel puțin trei ani. În așa fel, medicii nisporeneni și-au exprimat convingerea că criza acută de cadre medicale ar fi diminuată.
Un pas important în stimularea tinerilor specailiști de a munci la Nisporeni l-a făcut și Consiliul raional, care acordă, în acest sens, cîte un sprijin material în valoare de 50 mii lei fiecărui proaspăt absolvent sosit în teritoriu.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *