În amintirea judecătorului Anatol Popovici

Portretul lui Anatol Popovici dăruit gimnaziului din Boghenii Noi de mama sa
În fotografie: Portretul lui Anatol Popovici dăruit gimnaziului din Boghenii Noi de mama sa

Portretul lui Anatol Popovici dăruit gimnaziului din Boghenii Noi de mama sa
În fotografie: Portretul lui Anatol Popovici dăruit gimnaziului din Boghenii Noi de mama sa

Anatol Popovici, unicul judecător mort în războiul de pe Nistru, a fost comemorat la baştina sa. Pe 16 martie, cînd ar fi împlinit 51 de ani, la Gimnaziul din Boghenii Noi care, deja de cinci ani, îi poartă numele, s-au adunat prieteni, rude, colegi. A venit şi „bătrîna mamă”, Nionila Popovici.
Atît oaspeții, cît și gazdele au răvășit mai multe amintiri legate de viața și activitatea lui Anatol Popovici, cele mai emoționante aparținînd, aşa cum era şi de aşteptat, mamei. ”În asemenea clipe, cînd mă aflu printre voi, uit de toate grijile și necazurile mele”, s-a adresat dînsa către elevii prezenți la eveniment. De data aceasta, ea a venit cu un dar inedit pentru muzeul şcolii –    un portret al feciorului său. ”Am ținut toată iarna în casă acest portret, în unele momente chiar vorbeam cu el. Astăzi vi l-am adus vouă, în speranța că aici va fi de mai mare folos”, a subliniat Nionila Popovici. Tot pentru muzeu ea a adus şi două discuri cu ceremonia de comemorare a 20 de ani de la moartea celui ce a fost Anatol Popovici.
La eveniment a fost prezentă, în premieră, şi Dorina Zaborțev, directoarea școlii primare nr. 12 din Chișinău. Şi această instituţie poartă, de aproape trei ani, numele lui Anatol Popovici. ”Eu cred că noi împreună, două lacrimi-gemene: gimnaziul Boghenii Noi și școala primară nr.12  Chișinău îi vom purta veşnic amintirea judecătorului Anatol Popovici”, a menţionat dînsa.
Ca de obicei, şi în acest an, la Boghenii Noi, s-a desfăşurat Cupa ”Anatol Popovici” la jocul de dame, șah și tenis de masă. De organizarea competiţiilor s-a îngrijit, ca întotdeauna, părintele Vladimir Childescu, parohul bisericii ”Sf.Arh.Mihail și Gavriil” din Boghenii Vechi.
Doar că de data aceasta, a avut un sprijin considerabil din partea unui agent economic local, Alexandru Săcara. „Memoria lui Anatol trebuie să rămînă vie în amintirea satului. Sper că cineva va prelua această misiune de a duce tradiția peste ani”, a subliniat părintele.
La finele evenimentului, a fost organizată şi o masă de pomenire.
UNGHENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *