VIDEO | Noutăți bune pentru agricultori. Bani și facilități mai multe în 2013

Agricultorii din Ungheni, interesaţi de subvenţiile în agricultură pentru anul 2013
În fotografie: Agricultorii din Ungheni, interesaţi de subvenţiile în agricultură pentru anul 2013

 Agricultorii din Ungheni, interesaţi de subvenţiile în agricultură pentru anul 2013
În fotografie: Agricultorii din Ungheni, interesaţi de subvenţiile în agricultură pentru anul 2013

În acest an, subvențiile în agricultură vor fi de 460 milioane de lei, fiind majorate cu 60 de milioane faţă de anul precendent. Vestea le-a fost comunicată producătorilor agricoli din raioanele Ungheni și Călărași, de însuşi viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ștefan Chitoroagă.
Dînsul, împreună cu directorul-adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, Nicolae Ciubuc, au efectuat, pe 15 februarie, vizite de lucru şi la Ungheni, şi la Călăraşi. Oficialii au adus la cunoștința agricultorilor noul Regulament al programului de subvenționare pentru anul 2013. Potrivit dînșilor, aceste este mult mai convenabil pentru agricultori.
”Ne-am propus să eficientizăm procesul de subvenționare și chiar să optimizăm unele condiții pentru depunerea solicitărilor de acordare a subvențiilor”, a menţionat Nicolae Ciubuc, notînd că, în acest an, agricultorii nu vor mai trebui să prezinte certificatul privind lipsa datoriilor la bugetul public național, şi nici extrasul de la Camera Înregistrării de Stat. Oficialul a mai remarcat că în acest an Regulamentul de subvenționare s-a axat, în primul rînd, pe stimularea domeniilor care aduc plusvaloare, printre acestea numărîndu-se: plantațiile multianuale, dezvoltarea infrastrucuturii de producere a legumelor în sere, sectorul zootehnic și infrastructura postrecoltare și procesare.
La rîndul său, Ștefan Chitoroagă i-a încurajat producătorii agricoli să se unească și să dezvolte coperative de întreprinzători, grupuri de producători, pentru că, potrivit dînsului, „în aceasta constă cheia succesului în agricultură”.
Totodată, viceministrul s-a declarat îngrijorat de lipsa cadrelor tinere în agricultură, subliniind că e o problemă gravă la ora actuală. ”Tinerii noștri încă nu au conștientizat faptul că poţi face bani din  agricultură”, a spus dînsul, remarcînd că, în acest an, în Regulamentul de subvenționare este prevăzută, pentru prima dată, o noțiune nouă – de ”tînăr fermier”. Anume tinerii fermieri vor beneficia de adaosuri în valoare de 10% la subvenția acordată în condiții generale.
Procesul de recepționare a dosarelor pentru subvenționare a început la 15 februarie și va dura pînă pe 31 octombrie 2013. Cererile de la agricultorii din regiunea Ungheni-Nisporeni-Clărași vor fi recepționate, ca şi în anul precedent, de serviciul teritorial Ungheni al Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, condus de Valeriu Botnari.
Demnitarii veniţi din Chişinău au ţinut să sublinieze că dosarele de solicitare a subvențiilor vor fi examinate și autorizate doar în cazul în care vor fi perfectate, sută la sută, corect.
O întîlnire similară a reprezentanților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și ai Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură urmează să aibă loc pe 25 februarie şi cu agricultorii din raionul Nisporeni.
Ina Landa

VIDEO : Canal Regional


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *