Toţi zic: „Ferească Dumnezeu”, dar nimeni nu face nimic pentru a preveni un posibil dezastru

Imagine simbol / Scurgere de gaz / Sursa: antena3.ro

Imagine simbol / Scurgere de gaz / Sursa: antena3.ro
Imagine simbol / Scurgere de gaz / Sursa: antena3.ro

Oraşul Ungheni este plin de bombe cu efect întîrziat. Cel puţin, aşa susţine Victor Buruiană, preşedintele Societăţii antiincendiare din raionul Ungheni. „În orice moment, aici poate să se întîmple o tragedie”, afirmă dînsul.
Vorba e că multe dintre blocurile locative, mai ales cu cinci niveluri, nu mai au funcţionale canalele de ventilaţie. Atunci cînd s-au construit acoperişurile, nimeni nu a mai ţinut cont de Regulamentul de securitate în ramura gazificării. „N-au fost scoase la nivelul necesar canalele de ventialţie”, explică Victor Buruiană. Acum, e suficient să se întîmple o scurgere de gaze, fie şi nesemnificativă, şi explozia e inevitabilă.
„În prezent, gazele din multe apartamente nu au cum să se evacueze. Într-o concentraţie în aer mai mare de 5% acestea produc explozii. Toţi zic: „Ferească Dumnezeu”, dar nimeni nu întreprinde nimic pentru a preveni acest posibil dezastru”, spune preşedintele Societăţii antiincendiare, menţionînd, totodată, că apelurile făcute către administraţia publică locală să se includă pentru a redresa situaţia au rămas, deocamdată, fără răspuns.
Alexandru Ambros, primarul de Ungheni, susţine că de soluţionarea problemei respective ar trebui să se îngrijească asociațiile proprietarilor de locuințe privatizate, căci locuinţele nu aparţin primăriei, ci oamenilor care le-au privatizat. „Ceea ce am putea face noi în acest caz, ar fi un apel către asociațiile proprietarilor de locuințe privatizate. Doar atît, căci ele sînt organizații obștești, nu instituții publice”, a mai spus primarul.
„Unica soluţie pentru aceste blocuri, în care canalele de ventilaţie sînt distruse, este construirea unui hogeag unic pentru ventilaţie. Acolo, unde acestea există, dar nu-s funcţionale, e necesară curăţirea lor”, explică Victor Buruiană, după care face o remarcă: „Dacă e nevoie, venim noi în ajutor. Tariful este de 54 de lei în cazul în care e vorba doar de un aparat de gaz în locuinţă, şi 104 lei – cînd e vorba de două aparate (aragaz şi centrală termică). În schimb, omul îşi asigură securitatea”.
UNGHENI | Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *