Esențial | Haideţi să vorbim despre medici

Lucia Bacalu

Lucia BacaluDe zeci de ani, în toată lumea – în lumea cea pe care ne place s-o numim civilizată! – doctorii, lucrătorii medicali au fost respectaţi, ascultaţi, veneraţi.  Nu şi la noi. Nu o spun ca reproş, pentru că noi, trebuie să recunoaştem, nu facem parte din lumea civilizată. Aici, la noi, oricine îşi poate permite să-i sară în cap medicului, să arunce cu noroi în el, să-l jignească într-un hal fără de hal. Citiţi, chiar în această pagină, „reporşurile” aduse lui Oleg Belbas, şeful Agenţiei teritoriale Ungheni a Companiei Naţionale de Asigurare în Medicină, doar pentru faptul că el îşi îndeplineşte conştiincios datoria.
Doriţi şi alte exemple? Poftim!
S-a tot vorbit, cu multă patimă şi indignare, că, din vina medicilor, a decedat, la Leova, o fetiţă de cinci ani. Deşi se afla în comă, în moarte cerebrală, medicii, cică, nu au făcut aproape nimic ca s-o readucă la viaţă. Cine însă şi-a pus întrebarea, la modul serios, de ce a ajuns acea copilă în comă? Ca printre altele, s-a spus că a fost bătută de tatăl ei. Nu prea am auzit să se indigneze cineva prea tare. A bătut-o, ce să-i faci? Va plăti pentru fapta sa. În schimb, doctorii… Iată unde-s „ucigaşii”!
Din păcate, cu acel diagnostic, micuţa nu ar fi putut fi salvată, chiar dacă ar fi venit la Leova elicopterele din lumea întreagă s-o transporte în cel mai performant spital. Ce contează? Principalul e că a mai apărut un motiv să blamăm lucrătorii medicali şi întreg sistemul sanitar.
Sau alt caz. Tot săptămîna trecută, am vizionat un reportaj TV despre faptul că o secţie spitalicească este arhiplină, iar pacienţii stau pînă şi pe coridoare. Ce credeţi? Toţi i-au compătimit pe pacienţi. Şi au avut dreptate. Nimeni însă, dar absolut nimeni, nu s-a întrebat cum pot lucra medicii în asemenea condiţii?
Au început cu toţii să calculeze cam cît va plăti pentru fiecare zi petrecută în spital un pacient care, atenţie, nu are poliţă de asigurare. Cine însă s-a întrebat cum de un medic munceşte dublu, fără ca cineva să-i majoreze, în asemenea cazuri, salariul?
Azi, se pare, blamarea medicilor a devenit mai că nu un hobby pentru unii. Cineva îmi explica recent şi de unde vine această atitudine faţă de medici. „Sîntem, pur şi simplu, invidiaţi”.
De ce? Că au halate albe? Nimeni însă nu vrea să vadă ce se ascunde în spatele acestor halate albe – multă muncă, o responsabilitate enormă pentru fiecare om, nopţi nedormite şi stresuri imense. E uşor să critici. Mai ales cînd nu ai idee despre ce vorbeşti.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *