Cu energia electrică nu e de glumit

Imagine simbol: www.trm.md

Imagine simbol: www.trm.md
Imagine simbol: www.trm.md

Deşi extrem de importantă şi indispensabilă vieţii noastre cotidiene, cu energia electrică nu e de glumit, susţine Constantin Strătan, inspector al Inspecţiei Energetice de Stat din Călăraşi. Mai întîi, pentru că poate deveni, din bun prieten, un duşman de moarte. Apoi – şi pentru faptul că, atunci cînd se încalcă regulile de utilizare a ei, vin şi sancţiunile.
Potrivit inspectorului, în cadrul controalelor, de regulă inopinate, sînt depistate încălcări flagrante ale regulilor de utilizare a curentului electric. Astfel, la un control al instalaţiilor electrice de utilizare monofazată, s-a stabilit că un cetăţean din Ţibirica a instalat arbitrar un   întrerupător separat în firul nul de protecţie, iar reţeaua de iluminare conţinea conductori neomologaţi, ceea ce contravine normelor antinicendiare şi de securitate electrică şi, în consecinţă, poate duce la electrocutare. O situaţie similară a fost constatată şi în gospodăria unui locuitor din satul Răciula, dar şi la alţi consumatori din raionul Călăraşi.
Şi la Nisporeni au fost depistate abateri de la regulamentele existente – în satele Iurceni şi Zberoaia.
Deocamdată, tragedia i-a ocolit atît pe călărăşeni, cît şi pe nisporeneni. Constantin Strătan, însă, a ţinut să reamintească despre un caz tragic ce s-a produs în raionul Cantemir, unde a fost electrocutat mortal un tînăr. S-a întîmplat, din cauza necunoaşterii şi ignorării unor norme  elementare de securitate.
Dînsul a îndemnat consumatorii să-şi aducă  în corespundere cu normele în vigoare reţelele şi instalaţiile electrice şi să se informeze detaliat asupra regulilor de securitate la utilizarea lor.  Astfel, vor evita situaţiile neplăcute şi chiar tragice, a conchis inspectorul.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *