A fi sau a nu fi pentru Liceul „Vasile Alecsandri”

Liceul „Vasile Alecsandri” din UngheniDupă ce, acum trei săptămîni, pe 18 ianuarie, a căzut podul în biroul unuia dintre vicepreşedinţii raionului Ungheni, în atenţia opiniei publice a revenit subiectul, vehiculat de ani de zile, privind transferarea Liceului „Vasile Alecsandri” într-un alt local.
Cu ochii pe liceu
În aceeaşi zi, arhitectul-şef al raionului, Filip Catanoi, declara pentru „Expresul” că, la moment, o soluţie ar fi trecerea întregului aparat al preşedintelui raionului în clădirea Liceului „Vasile Alecsandri” care, anterior, cu mai bine de 20 de ani în urmă, a aparţinut fostului comitet raional al partidului comunist. „Această clădire a avut o destinaţie administrativă şi nu este potrivită pentru o instituţie de învăţămînt”, explica dînsul. Şi Iulia Pancu, vicepreşedinte al raionului, afirma pentru „Jurnal TV” acelaşi lucru.
Spiritele s-au încins, iar elevii, părinţii şi profesorii erau gata să purceadă la acţiuni de protest pentru a-şi apăra instituţia. „Casa parintească nu se schimbă”, a venit cu o parafrazare a renumitului cîntec senatul liceului, menţionînd că instituţia lor este una dintre cele mai bune din R. Moldova şi că are la activ numeroase realizări.
Iurie Toma: „Nu doresc să particip la un show de prost gust”
Pe 31 ianuarie, a ieşit la rampă însuşi preşedintele raionului, Iurie Toma. „Vreau ca mesajul meu să fie unul foarte clar – Liceul „Vasile Alecsandri” nu va fi nici lichidat, nici transferat”, a declarat dînsul în faţa a zeci de elevi, profesori şi reprezentanţi ai mass-media.
Dînsul şi-a exprimat nedumerirea faţă de avalanşa de supoziţii, presupuneri şi învinuiri directe la adresa Consiliului raional. „Este un subiect închipuit, nimeni nu are intenţia să vă dea afară”, a spus preşedintele, după care a punctat: „Nu doresc să particip la un show de prost gust”.
Şi totuşi…
Lidia Covali, directoarea Liceului „Vasile Alecsandri”, s-a arătat nedumerită de faptul că Centrul Sănătate Publică, tam-nisam, a efectuat o evaluare a instituţiei în regim de urgenţă. „Din cîte ştim, nu există nici o epidemie în liceu, iar condiţiile igienico-sanitare sînt foarte bune”, a accentuat dînsa, după care a continuat: „Nu înţeleg din ce motiv anume instituţia noastră a fost evaluată în regim de urgenţă şi, mai ales, în timpul orelor de studii”.
Contactată telefonic, Raisa Popovici, medic şef-adjunct la Centrul Sănătate Publică, a declarat tranşant: evaluarea instituţiei a fost efectuată la solicitarea preşedintelui raionului, Iurie Toma. „Noi ne-am făcut datoria, am acţionat imediat ce am fost solicitaţi”, a menţionat dînsa, explicînd şi de ce s-a făcut evaluarea în timpul orelor de studii – „pentru a vedea care este situaţia cu iluminarea naturală şi artificială, care este distanţa dintre bănci, dintre bănci şi tablă şi multe alte criterii, de care se ţine cont atunci cînd se întocmeşte procesul-verbal”. La final, ea a concretizat: „După această evaluare, am informat preşedintele raionului. De restul urma să se ocupe el”.
Promisiuni de ultimă oră
„Eu sînt convins că trebuie de îmbunătăţit condiţiile în Liceul „Vasile Alecsandri”. O vom face pas cu pas. De comun acord cu primăria Ungheni, cu Consiliul raional şi administraţia liceului, vom depune proiecte anume în această direcţie”, a dat asigurări preşedintele raionului.
UNGHENI | Natalia Junghietu
P.S. După scandalul în jurul Liceului „Vasile Alecsandri”, „Jurnal TV” i-a înmînat  preşedintelui raionului Ungheni „Cîrlanul de aur”, un trofeu pentru cei „ce calcă pe bec”. Anterior, alţi doi „cîrlani” au poposit la Ungheni. Unul – pentru fostul poliţist Radu Baranov, care a bătut un cetăţean în incinta Comisariatului de poliţie, iar al doilea –  pentru Lilia Scurtu, directoarea Centrului medicilor de familie Ungheni, pentru faptul că o femeie din Bumbăta a născut chiar pe pragul Centrului de sănătate din localitate, lucrătorii medicali fiind în acel moment la un seminar.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *