VIDEO | Incredibil, dar adevărat! Renumitele măști venețiene se confecționează la …Nisporeni

Rodica Vădăvoi cu măştile sale
În fotografie: Rodica Vădăvoi cu măştile sale

Rodica Vădăvoi cu măştile sale
În fotografie: Rodica Vădăvoi cu măştile sale

Măștile venețiene sînt cunoscute de întreaga lume, dar puțini știu că, anual, peste zece de mii de asemenea măști iau naștere la …Nisporeni, oraș situat la o distanţă de peste 1500 de kilometri de Veneția.
Anume la Nisporeni, într-un mic atelier, cinci persoane, sub îndrumarea Rodicăi Vădăvoi, o nisporeneancă în vîrstă de 36 de ani, confecţionează, cu multă trudă și îndemînare, măști venețiene. „Am lucrat, mai mulți ani, în Italia, în orașul Veneția. Munceam la o fabrică de producere a perlelor venețiene din renumita sticlă de Murano”, povestește dînsa. Chiar dacă se afla în unul din cele mai frumoase oraşe ale lumii, presărat cu palate și biserici magnifice, chiar dacă avea un loc de muncă stabil, gîndul îi era în permanență la familia și cei doi copii ai săi. Italienii au înțeles-o și au ajutat-o să pună pe picioare o mică afacere moldo-italiană la ea acasă. De trei ani confecționează renumitele măşti la Nisporeni, ca apoi să le exporteze în Veneția.
Rodica Vădăvoi recunoaşte că i-a fost greu la începuturi. Chiar foarte greu. Dar dorința de a munci acasă, lîngă copii, a fost mult mai puternică şi a ajutat-o să depășească toate obstacolele. Cîștigul, chiar dacă ”nu e chiar mare”, îi este, totuşi asigurat. În plus, satisfacția de pe urma lucrului pe care-l îndeplinește zi de zi este enormă.
Comenzile pentru măşti vin din Veneția cam o dată la opt-zece săptămîni. Cele cinci persoane ce muncesc în atelier, inclusiv ea, pot confecționa lunar circa o mie de măști, în dependență de modelul solicitat. De notat că şi schițele măștilor vin din Italia. În schimb, materia primă: cartonul presat, plasticul, cleiul, vopselele, foițele de aur, tot felul de mărgelușe, staniol sau pene decorative – sînt autohtone.
Costul unei măști venețiene cu rădăcini nisporenene variază între 60 şi 90 de cenți, adică între 9,5 şi 15 lei. În Veneţia însă preţul creşte semnificativ, ajungînd pînă la 5 euro (80 de lei) şi mai mult.
Chiar dacă măștile venețiene sînt folosite, în mare parte, doar la tradiționalul Carnaval venețian, ce se desfășoară o dată pe an, acestea sînt solicitate în permanenţă de către turiști. De aceea şi atelierul de măști din Nisporeni funcţionează fără întrerupere. „Ne străduim să facem față cererii, oricît de mare ar fi, chiar dacă, uneori, sîntem nevoiți să lucrăm și peste program”, spune Rodica Vădăvoi.
În curînd, s-ar putea ca măştile veneţiene fabricate la Nisporeni să apară şi pe piaţa moldovenească. „Cred că aceste măști ar putea să atragă atenţia cumpărătorilor moldoveni şi să fie destul de solicitate”, a punctat Rodica Vădăvoi. Sînt frumoase, interesante, originale, au o istorie de secole. Mai e nevoie şi de alte argumente?
NISPORENI | Ina Landa

Sursa video – Moldova, ţară de minune


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *