Un copil de un an și jumătate din Călărași a răsturnat peste el o căldare cu apă clocotită

Imagine simbol / Sursa: ziare.com

Imagine simbol / Sursa: ziare.com

Un copil de un an şi jumătate din raionul Călăraşi a fost internat de urgenţă la Spitalul clinic republican „Emilian Coţaga” din Chişinău cu 50% din suprafaţa corpului opărită, după ce a răsturnat o căldare de apă clocotită peste el. Nenorocirea putea fi evitată dacă părinţii nu ar fi lăsat la podea vasul cu apă fierbinte, a declarat pentru Info-Prim Neo medicul chirurg al spitalului, Angela Damian. Potrivit medicului, acesta este al treilea caz grav din ultimele 2 săptămâni în care victime ale opăririlor şi arsurilor produse în condiţii casnice au ajuns copii sub 5 ani.
Accidentul s-a produs acasă, într-o după-amiază, când mama copilului a luat de pe plită căldarea cu apă fierbinte şi a pus-o pe podea. Copilul, târâindu-se pe jos, a ajuns la căldare, s-a prins de ea şi a răsturnat-o peste el. Angela Damian a remarcat că în casă în acel moment se aflau mai mulţi copii şi atenţia nu a fost acordată în totalitate băieţelului de un an şi jumătate. Copilul a fost internat în stare gravă, cu hemoragie, având opărite capul, pieptul, abdomenul, spatele, fesele, coapsele, gambele, membre superioare. Copilul este internat în secţia de reanimare. Medicul a mai spus că peste câteva zile medicii vor decide dacă copilul va fi supus sau nu intervenţiei chirurgicale, deoarece sunt răni foarte adânci, însă sunt răni care se vor cicatriza primar, adică de sine-stătător.
Având în vedere numărul mare al copiilor care au suferit în ultima perioadă din cauza supravegherii insuficiente a părinţilor, medicul a atenţionat părinţii să ia toate măsurile pentru a-i proteja de arsuri şi opăriri. „Aceste suferinţe puteau fi evitate dacă părinţii aveau să respecte simpla regulă de a ţine cât mai sus toate vasele cu lichid fierbinte din casă. Acestea nu vor fi lăsate niciodată la podea sau în locuri unde copilul mic poate ajunge. În încăperea în care se lucrează cu apă clocotită nu au ce căuta copiii mici. În cazul ceainicului electric este important să prevedem şi situaţia că un copil mic poate trage de firul electric. De asemenea, copiii mici nu vor fi lăsaţi pe cuptor, mai ales singuri, dacă cuptorul e lipit de plită”, a spus Angela Damian.
Medicul a menţionat că în perioada rece a anului asemenea cazuri devin tot mai multe, deoarece oamenii încălzesc casa prin diferite metode. Angela Damian a mai recomandat părinţilor care au nimerit în asemenea cazuri să pună urgent copilul sub jetul de apă şi să cheme urgenţa, fără a întreprinde alte metode de ameliorarea a durerii.
Sursa: info-prim.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *