Ordinul Republicii pentru 17 foşti deputaţi aleşi de nisporeneni, ungheneni şi călărăşeni

ordinul republicii
În fotografie: Aşa arată Ordinul Republicii

ordinul republicii
În fotografie: Aşa arată Ordinul Republicii

Cea mai înaltă disctincţie de stat, Ordinul Republicii, va ajunge în curînd şi în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi. O vor primi toţi cei ce au semnat, acum 21 de ani, Declaraţia de Independenţă.
La Nisporeni
Este vorba de cinci foşti deputaţi: Mihai Scutaru, în prezent director al filialei “Moldova-Agroindbank” Nisporeni, Ilarion Guidea, în prezent inginer cadastral la primăria Vărzăreşti, Mihai Lazăr, antreprenor din Nisporeni, Ion Tacu, antreprenor din Ciuciuleni, actualmente raionul Hînceşti, Gheorghe Scutaru, decedat. De notat că toţi cinci au fost conducători ai unor gospodării agricole.
Doar o singură persoană, trimisă de nisporeneni în primul Parlament, Mihai Ciorici, nu a votat, în ziua de 27 august 1991, Declaraţia de Independenţă.
Anterior, Ordinul Republicii i-a fost conferit şi lui Gheorghe Gusac, fost şef al secretariatului Parlamentului, în prezent pensionar, şi el ales de nisporeneni în primul Parlament.
La Ungheni
Ordinul Republicii va ajunge la cinci foşti deputaţi, semnatari ai Declaraţeii de Independenţă: Vasile Para, fost primar de Ungheni, în prezent antreprenor în Chişinău, Constantin Sahanovschi, fost prim-secretar al comitetului raional Ungheni al partidului comunist, în prezent pensionar, Vasile Basoc, fost şef de gospodărie agricolă la Măcăreşti, în prezent pensionar, Valeriu Jardan, fost medic-şef al spitalului raional din Corneşti, în prezent directorul Colegiului de medicină din Ungheni, Dumitru Todoroi, profesor universitar.
Anterior, aceeaşi distincţie au primt-o alţi foşti deputaţi aleşi de ungheneni, toţi profesori universitari: Mihai Pătraş, Mihai Coşcodan, Vasile Şoimaru.
Două persoane, trimise de ungheneni în primul Parlament, Stepan Bogacenco şi Victor Uncuţă, nu au votat, în ziua de 27 august 1991, Declaraţia de Independenţă.
La Călăraşi
Toţi cei şapte deputaţi au votat Declaraţia de Independenţă şi au primit Ordinul Republicii. Din păcate, trei dintre ei, post-mortem: Petru Caterev, fost şef al secţiei chirurgie de la Spitalul Raional Călăraşi, Semion Gurghiş, fost şef al unei gospodării agricole din Pituşca, şi Tudor Bobescu, fost funcţionar public din Călăraşi. Au mai primit Ordinul Republicii Alexandru Buruian, fost colaborator ştiinţific la Institutul marxism-leninismului, în prezent director al Institutului de Istorie şi Drept, Tudor Olaru, fost prim-secretar al comitetului raional Călăraşi al partidului comunist, în prezent vicedirector al Camerei de Comerţ şi Industrie, Ion Munteanu, fost director al şcolii din Vălcineţ, şi Ştefan Maimescu, fost reporter radio din Sipoteni, ambii plecaţi, în prezent, la munci peste hotare.
Decretul preşedintelui
Pe 28 decembrie 2012, şeful statului, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care a conferit cea mai înaltă distincţie din stat unui număr de 227 de deputaţi din primul Parlament democratic de la Chişinău, inclusiv celor menţionaţi de către noi. Ordinul a fost acordatat “în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia la actul de proclamare a Republicii Moldova ca stat suveran, independent şi democratic, pentru merite deosebite în instaurarea coeziunii şi concordiei în societate şi activitate rodnică în vederea sporirii prestigiului ţării pe plan international”.
De notat că pe 27 august 1991, au semnat Declaraţia de Independenţă 278 de parlamentari din totalul de 382.
Ce este Ordinul Republicii şi ce avantaje au cei care-l primesc?
Ordinul Republicii se confecţionează din argint şi reprezintă o stea convexă, poleită cu aur, cu opt colţuri în formă de fascicule de raze divergente. Între razele principale sînt intercalate raze subţiri în relief, din argint. În centrul ordinului, într-un cerc, încadrat într-un chenar în relief, suflat cu aur, este imprimată imaginea Stemei de Stat a Republicii Moldova.
Printre cavalerii Ordinului Republicii se numără mari artişti, cum ar fi: Nicolae Sulac, Maria Bieşu, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, Emil Loteanu; numeroşi scriitori, printre care: Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Mihai Cimpoi, Aureliu Busuioc, foşti preşedinţi de ţară, academicieni, campioni olimpici, dar şi personalităţi controversate, cum ar fi Ivan Bodiul, Zinaida Greceanîi sau Miron Gagauz.
Fiecare cavaler al Ordinului Republicii, beneficiar de pensie, primeşte o indemnizaţie lunară de 500 de lei.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *