Un ajutor nepreţuit micilor acordeonişti de la Şcoala de muzică din Ungheni

Rodica Sîrbu
În fotografie: Rodica Sîrbu

Rodica Sîrbu
În fotografie: Rodica Sîrbu

Rodica Sîrbu, profesoară de acordeon la Şcoala de muzică din Ungheni, a încercat marea cu degetul, aşa cum îi place dînsei să spună. Recent, a lansat prima sa carte, întitulată „Prietenul meu, acordeonul”, care cuprinde 60 de cîntece pentru elevii claselor I-II ce studiază acordeonul.
„De mult mi-a venit ideea de a scoate de sub tipar o carte de crestomaţii adaptate anume pentru acordeon, însă nu aveam curajul”, ni s-a destăinuit Rodica Sîrbu. „Nu îmi puteam imagina cu ce se va solda încercarea, dar, pînă la urmă, m-am gîndit să încerc marea cu degetul”, a mai adăugat dînsa. Profesoara spune că dintotdeauna i-a plăcut să adapteze unele melodii pentru acordeon, mai ales că elevii de la şcoala de muzică erau nevoiţi să studieze după manuale în limba rusă. Cele mai reuşite le aduna într-un caiet. Nu le-a compus ea, dar le-a selectat din sursele folclorului moldovenesc, din culegerile de melodii populare ale unor mari personalităţi ale neamului nostru. Sînt melodii simple, cu diferite tematici: despre animale, patrie, mamă, sărbători, piese de dragoste accesibile copiilor mici, de dans. „De fapt, această primă carte reprezintă o încercare de a completa necesităţile din domeniul respectiv”, conchide Rodica Sîrbu.
De tot, dînsa are adunate peste 170 de piese. „Tot materialul mi l-am propus să-l fac în două crestomaţii, pentru clasele I-II şi, respectiv, pentru clasele III-IV, adică după gradul de dificultate”, a accentuat profesoara. Primul pas a fost făcut. Urmează un nou pas – editarea celei de-a doua cărţi pentru elevii claselor III-IV.
Natalia Jungietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Buna ziua si la multi ani ! Sunt Strajerul Nicolae si cochetez la batranete cu acordeonul (contasina in youtube) ! Din suflet va rog,ajutati-ma sa iau legatura cu doamna profesoara Rodica Sarbu.Doresc sa studiez cele 2 carti scrise de dansa,pentru acordeon. Adresa mea de email este : rusnic2008@yahoo.com
    Va multumesc din inima (sunt cardiac) , Strajerul Nicolae

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *