Planificarea unei sarcini nu trebuie să fie doar în „capul” femeii

sarcina, sanatate reproductiva
Sursa: imidoreccopii.ro

sarcina, sanatate reproductiva
Sursa: imidoreccopii.ro

Doar 20-30 % dintre cupluri îşi planifică o sarcină. Restul, fie nu o planifică deloc, sau o planifică incomplet. Declaraţia îi aparţine Alei Baxan, şefa Secţiei perinatologie a Spitalului raional Ungheni.
Potrivit dînsei, cei care, chipurile, îşi planifică sarcina, se asigură doar din punct de vedere material, nu şi al sănătăţii. „Ginecologic, femeia poate fi sănătoasă, dar ar putea exista alte probleme de sănătate, fie un viciu cardiac, astm bronşic sau o gastrită, care ar putea afecta sarcina şi, implicit, sănătatea fătului”, a subliniat doctorul, după care a venit cu recomandările de rigoare: înainte de a concepe un copil, este necesar ca femeia să meargă la medicul de familie, să treacă investigaţiile de rigoare. „Uneori, unele mame se supără pe mine cînd le trimit la medicul de familie. Dar aşa e corect, căci ar putea avea o patologie pe care eu, ca medic ginecolog, nu pot s-o depistez doar din privire”, face dînsa o remarcă.
O planificare neprofisionistă poate duce la consecinţe grave
Aşa s-a întîmplat recent cu o femeie în vîrstă de 26 de ani din Ungheni. Planificîndu-şi sarcina „doar în capul ei”, vorba doctorului, a ajuns la trei avorturi spontane în ultimii doi ani. Numai după aceasta s-a adresat medicului pentru investigaţiile necesare unei gravide. Dar şi de data aceasta, mult prea tîrziu – la mijlocul sarcinii, cînd apăruseră complicaţii nedorite şi unica salvare era întreruperea acestei sarcini. „Sper că a înţeles care este riscul şi care sînt consecinţele. O asemenea atitudine prezintă un grav pericol pentru sănătatea copilului care urmează să se nască. În cazul despre care v-am vorbit, chiar dacă se năştea, micuţul nu ar fi avut nici o şansă să trăiască”, a explicat Ala Baxan.
Referindu-se la avorturile spontane, dînsa a menţionat că „natura îşi face întotdeauna treaba”. „Consider că, în cazul în care sarcina se termină cu un avort spontan, trebuie, oarecum, să-i mulţumim naturii, pentru că ne scutește de o sarcină care ar avea ulterior urmări nedorite”, spune şefa secţiei perinatologie, menţionînd că astfel îşi linişteşte şi pacientele. Dar, după primul avort spontan, atenţionează dînsa, este necesar ca femeia să se adreseze imediat specialiştilor pentru investigaţiile ce se impun şi un eventual tratament.
Medicii specialişti vin în ajutor
Atunci cînd vine vorba de sănătatea reproductivă, educaţia trebuie începută din fragedă copilărie – aşa susţin medicii. Potrivit lor, cel mai important rol în acest sens îl joacă mama. „Începînd cu vîrsta de şase ani, copilul trebuie să fie informat despre unele aspecte ale sănătăţii reproductive. Spre exemplu, atunci cînd întreabă cum a apărut pe lume, trebuie să i se spună clar că din burtică şi nu din varză sau că l-a adus barza”, subliniază Ala Baxan, remarcînd că, oricum, copilul va afla din altă parte, dar există riscul ca informaţia să fie distorsionată şi să aibă un impact negativ asupra lui.
Pentru o informare mai bună, medicii ginecologi ai Centrului perinatologic fac deplasări frecvente în satele raionului, merg în şcoli, informînd copiii despre sănătatea reproductivă, despre planificarea familiei. În această activitate sînt implicate şi cadre medicale din instituţiile şcolare.
Şi pedagogii vorbesc despre sănătatea reproductivă
Potrivit Galinei Gheorghiţă, şef-adjunct al Direcţiei învăţămînt, tineret şi sport Ungheni, în instituţiile de învăţămînt din raion se discută mult despre sănătatea reproductivă. „În acest an, diriginţii şi-au inclus în planul de activităţi şi subiecte legate de sănătatea reproductivă, aşa că subiectul dat nu este lăsat în umbră”, a accentuat dînsa, subliniind că aceste discuţii sînt foarte importante atît pentru adolescenţi, cît şi pentru cei mai mici, pentru că „se face o educaţie sexuală corectă”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *