Mai simplu şi mai uşor îşi ispăşesc pedeapsa

Fotografie-simbol. Botosaneanul.ro

Fotografie-simbol. Botosaneanul.ro
Fotografie-simbol. Botosaneanul.ro

Şi minorii comit infracţiuni. Motive sînt multe, noi însă ne vom opri la… pedepse.
NISPORENI
Are doar 17 ani, însă ispita şi anturajul au împins-o spre infracţiune. A furat un telefon mobil. De doi ani se află în evidenţa Biroului de probaţiune. „Fata făcea parte dintr-un cerc de prieteni mult prea problematici, ceea ce a şi împins-o spre săvîrşirea infracţiunii. De fapt, şi ea era o copilă problematică. Abandonase şcoala, dispărea de acasă, iar mama era neputincioasă în faţa ei…”, povesteşte Elena Prodan, şefa Biroului de probaţiune Nisporeni. Acum, susţine Elena Prodan, fata şi-a revenit, a ieşit din anturajul care o influenţa negativ, este cuminte şi chiar a început să muncească.
La ora actuală, în evidenţa Biroului de probaţiune din Nisporeni se află şapte minori, două fete şi cinci băieţi, cu vîrsta cuprinsă între 16 şi 17 ani. Toţi au ajuns aici pentru furt. Dar nimeni nu îşi ispăşeşte pedeapsa prin muncă neremunerată în folosul comunităţii, cum s-ar părea că ar trebui să fie. „Minorii vin lunar la Birou, îşi pun semnătura în registru, discutăm cu ei, stabilim anumite probleme cu care se confruntă şi, totodată, încercăm şi să le soluţionăm, fie este vorba de perfectarea actelor, de găsirea unui loc de muncă sau încadrarea într-o instituţie de învăţămînt”, explică şefa Biroului de probaţiune. Impactul este vizibil. Adolescenţii încep a conştientiza situaţia în care au nimerit şi încearcă să-şi îmbunătăţească comportamentul. Recent, un tînăr de 16 ani din Nisporeni s-a înscris la Şcoala profesională, unde învaţă meseria de tractorist.
Potrivit Elenei Prodan, majoritatea minorilor care ajung la Biroul de probaţiune provin din familii social-vulnerabile. În aceste cazuri, se face o monitorizare strictă, atît acasă, cît şi la şcoală, dacă  minorul învaţă. Se discută cu el, dar şi cu părinţii lui. Intervine psihologul, pedagogul. „Sînt cazuri cînd părinţii se interesează şi ajută copilul să iasă la liman, dar există şi părinţi care nu prea îşi dau interesul şi atunci nu sîntem foarte siguri că minorul va apuca pe căi mai bune”, remarcă Elena Prodan.
Pe perioada activităţii Biroului de probaţiune din Nisporeni, s-au aflat în evidenţă 54 de minori.  Anul acesta, la 1 iunie, de Ziua internaţională a copiilor, se vor organiza, pentru prima dată, activităţi anume pentru aceşti minori, a menţionat Elena Prodan.
UNGHENI
În prezent, la Biroul de probaţiune din Ungheni se află în evidenţă şase minori. Doar un băiat de 17 ani din Agronomovca îşi ispăşeşte pedeapsa prin muncă neremunerată în folosul comunităţii. Va munci 240 de ore. Ceilalţi sînt în termen de probă. Furtul de obiecte este unica infracţiune pentru care au fost pedepsiţi minorii respectivi.
Fiind întrebat de ce pedepsele pentru aceşti copii sînt diferite odată ce au săvîrşit infracţiuni asemănătoare, Sergiu Şişcanu, şeful Biroului de probaţiune Ungheni a răspuns: „Nu noi stabilim pedeapsa pentru minori, ci instanţa de judecată.”. Majoritatea minorilor aflaţi în evidenţa Biroului de probaţiune din Ungheni au vîrste cuprinse între 16 şi 18 ani şi vin din familii defavorizate.
Potrivit lui Sergiu Şişcanu, pentru o eficienţă mai optimă, consilierii de probaţiune lucrează cu părinţii şi şcoala, iar cu minorii se discută în permanenţă.
CĂLĂRAŞI
Se pare că cei mai norocoşi sînt angajaţii Biroului de probaţiune din Călăraşi, căci aici, în prezent, nu există nici un minor în evidenţă. Puţini au fost şi anterior, doar 15 în cei cinci ani de activitate. Nici unul dintre ei, susţine Petru Sorici, şeful Biroului, nu a fost pedepsit prin muncă neremunerată în folosul comunităţii. Fiind în evidenţă pentru un anumit termen de probă, cu ei s-a muncit în vederea „reeducării” lor. Dar… „Depinde doar de aceşti minori dacă îşi doresc să facă ceva pentru a-şi schimba viaţa în mai bine sau nu. Din păcate, majoritatea dintre cei ce au fost la noi în evidenţă nu şi-au dat interesul aproape deloc pentru a se schimba”, a menţionat Petru Sorici. În 2012, în evidenţa Biroului de probaţiune Călăraşi s-au aflat trei minori.
Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *